Aihe: Yläkoulu
Yläkoulun yhteiskuntaopin opetusvinkki lapsen oikeuksien päivään 20.11.
Ajankohtaista 12.11.2024Tehtävä: Vaatteen elinkaaren tutkiminen
Poimi tästä itsellesi Uniikin tehtävä, joka paneutuu vaatteen elinkaareen seurausetiikan näkökulmasta.
Yleinen 12.11.2024Opetusvinkki: Maapallon hyvä elämä
Poimi tästä uskonnon oppimateriaalisarja Mosaiikin tekijöiden opetusvinkki, joka konkretisoi ympäristö- ja ihmisarvojen kiinteää yhteyttä!
Yleinen 11.11.2024Kaikki yläkoulun oppimateriaalit nyt -10 %!
Hyödynnä esimerkiksi koulun loppuvuoden määrärahoja ja säästä kevään tilauksissa!
Ajankohtaista 1.11.2024Opetusvinkki Euroopan kielten päivään – kokeile kielivisaa!
Euroopan kielten päivää vietetään 26. syyskuuta. Kokeile kielivisaamme ja katso, kuinka hyvin sinä tai opiskelijasi olette perillä kieliin liittyvistä asioista niin Euroopassa kuin koko maailmassa.
Ajankohtaista 25.9.2024Miten kestävää kehitystä käsitellään oppimateriaaleissa? – Kohti uudenlaisia tietoja, taitoja ja ajattelutapoja Editan oppimateriaaleilla
Oppimateriaalit voivat antaa opettajille välineitä käsitellä kestävää kehitystä monipuolisesti eri näkökulmista, ja auttaa kehittämään lasten ja nuorten tietoja, taitoja ja ajattelutapoja, jotka edistävät ekologista, sosiaalista ja taloudellista kestävyyttä.
Artikkeli 23.9.2024Säde – aarreaitta yläkoulun matematiikan oppimiseen ja opettamiseen
Oletko jo tutustunut Säde-sarjan uusiin digituotteisiin, jotka tekevät yläkoulun matematiikan opettamisesta ja oppimisesta entistä sujuvampaa?
Ajankohtaista 16.9.2024Tehtäväpaketti-digityökalun edistymisen seuranta on päivittynyt!
Olemme innoissamme saadessamme kertoa, että tehtäväpakettiin on tulossa päivitys syksyllä 2024!
Ajankohtaista 12.9.2024A-ruotsin Nyckel-sarja uudistuu – Ensimmäiset osat ovat nyt saatavilla!
Uudistettu Nyckel 7 on täällä! Uudistetut Nyckel 8 ja Nyckel 9 -oppimateriaalit ovat tulossa elokuussa 2025.
Ajankohtaista 12.9.2024Selkeys, havainnollistaminen ja kertaus – näiden avulla opitaan yläkoulun historian ja yhteiskuntaopin keskeiset aiheet
Memo-kirjasarjassa keskeistä ovat selkeät tekstit mutta myös kuvat ja kartat, jotka havainnollistavat opittavaa asiaa. Selitystä kaipaavat termit avataan oppilaalle ja tärkeimpiä mieleenpantavia seikkoja kerrataan monipuolisesti.
Artikkeli 18.3.2024Miten opo voi tukea nuoren hyvinvointia yläkoulussa? – Lue koulupsykologi Kia Aarnion vinkit!
Suurin osa nuorista voi edelleen hyvin, mutta huonosti voivia on entistä enemmän. Miten opo voi olla nuorten tukena ja voida samalla itse hyvin?
Artikkeli 15.3.2024Tehtäväpaketti-digityökalu mahdollistaa tehtävien antamisen suoraan digikirjassa
Tehtäväpaketti on joustava ja helppokäyttöinen työkalu, joka mahdollistaa tehtäväkokonaisuuksien antamisen suoraan digikirjassa kaikissa edellä mainituissa tilanteissa.
Ajankohtaista Yleinen 9.2.2024Lisää perustehtäviä vai enemmän haastavaa ajattelua? “Matematiikka on paljon muutakin kuin laskemista”
Aina matematiikan pulmat eivät ratkea nopeasti ja helposti. Matematiikka vaatii kuitenkin monia muitakin taitoja kuin laskutaitoa.
Blogi 31.1.2024Eriyttäminen on helppoa Uniikin avulla
Uniikki-sarjan elämänkatsomustiedon oppimateriaalit sisältävät runsaasti ylös- ja alaspäin eriyttävää aineistoa.
Yleinen 16.11.2023Eriyttäminen on helppoa Mosaiikin avulla
Mosaiikki-sarjan uskonnon oppimateriaalit sisältävät runsaasti ylös- ja alaspäin eriyttävää aineistoa.
Yleinen 16.11.2023Valmentaja tuo onnistumisen iloa oppimiseen
Valmentajan monipuoliset sisällöt ja tehtävät ottavat huomioon jokaisen oppilaan yksilölliset tarpeet ja tuovat onnistumisen iloa oppimiseen.
Yleinen 14.11.2023Eriyttäminen on helppoa Memon avulla
Memo-sarjan historian ja yhteiskuntaopin oppimateriaalit sisältävät runsaasti ylös- ja alaspäin eriyttävää aineistoa.
Yleinen 14.11.2023Syke tuo onnistumisen iloa oppimiseen
Sykkeen monipuoliset sisällöt ja eritasoiset tehtävät ottavat huomioon jokaisen oppilaan yksilölliset tarpeet ja tuovat onnistumisen iloa oppimiseen.
Yleinen 14.11.2023Satakieli tuo onnistumisen iloa oppimiseen
Satakielen monipuoliset sisällöt ja eritasoiset tehtävät ottavat huomioon jokaisen oppilaan yksilölliset tarpeet ja tuovat onnistumisen iloa oppimiseen.
Yleinen 14.11.2023Ideoita toiminnallisiin työtapoihin kielten tunneille
Blogi 8.10.2023 • Leena PulliTulossa uusia oppimateriaaleja peruskoulun B1-ruotsiin ja yläkoulun A1-englantiin
Olemme iloisia voidessamme kertoa, että teemme juuri nyt uusia oppimateriaaleja B1-ruotsiin peruskoulun luokille 6–9 ja A1-englantiin yläkouluun.
Uutinen 21.9.2023Miten oppikirjat taipuvat äänikirjoiksi? Äänikirjanlukija Mikko Toiviainen kertoo
Oppimateriaalien äänikirjoista tehdään niin selkeitä kuin mahdollista, kertoo Editan Opus- ja Luode-sarjojen lukija Mikko Toiviainen. Vaikka äänikirjanlukija keskittyy ensisijaisesti omaan suoritukseen, jää luettavista kirjoista silti asioita mieleenkin.
Artikkeli 30.8.2023Satakielen S2-tehtäväkirjoissa painotetaan lukemisen tärkeyttä ja onnistumisen kokemuksia
Satakieli-sarjan S2-tehtäväkirjat kannustavat tarttumaan suomen kieleen luovalla ja kannustavalla tavalla. Pelkän kielen rakenteeseen keskittymisen sijaan tehtäväkirjojen tekijät Hanna Haapasalo ja Aino Nuortimo halusivat antaa oppimateriaalissa tilaa lukemiselle ja omien tekstien tuottamiselle.
Artikkeli 4.4.2023Uskonnon ja omantunnon vapaus 100 vuotta – Nappaa tästä valmis aamunavausteksti
Suomalainen uskonnonvapauslaki täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Editan Uniikki-sarjan tekijät laativat valmiin aamunavaustekstin, jota voit hyödyntää sellaisenaan! Aamunavaus sisältää myös bingotehtävän.
Blogi 8.3.2023Elämänkatsomustieto, perusopetuksen tärkein aine?
Suomen uskonnonvapauslaki täyttää tänä vuonna 100 vuotta, ja elämänkatsomustiedon opetus on ajankohtaisempaa kuin koskaan. Uniikki-sarjan oppikirjailijat kirjoittavat blogitekstissään, miksi elämänkatsomustiedon opetukseen täytyy panostaa ja miten Uniikki tukee siinä opettajaa.
Blogi 1.3.20234 vinkkiä eriyttämiseen kieltenopetuksessa
Kaija Palojärven mukaan mallinnus, selkeä ohjeistus sekä palasteltu oppimateriaali lisäävät oppilaiden onnistumisen kokemuksia.
Artikkeli 9.2.20236 vinkkiä opiskelutaitojen ja osallisuuden kehittämiseen peruskoulussa – ”Kun opo on innostunut, se välittyy oppilaillekin”
Opotuntien lisäksi opinto-ohjaaja voi kehittää ohjausta koko koulun tasolla, sanoo Jyrki Karjalainen. Hän on kokenut luokanopettaja ja opinto-ohjaaja sekä yksi suositun Valmentaja-oppikirjan kirjoittajista.
Artikkeli 9.2.20235 vinkkiä sujuvaan jakson aloitukseen Editan digimateriaaleilla
Uuden jakson aloitus tietää lukion opettajalle mahdollisesti myös uusien oppimateriaalien käyttöönottoa. Silloin soi kaikkein eniten myös Editan Opettajapalvelun puhelin. Asiakaspalvelun asiantuntija Monika Lahtinen kertoo, mitä Opettajapalvelusta kysytään kaikkein eniten, ja mikä pulmiin on ratkaisuna.
Artikkeli 9.1.2023 • Anniina Nirhamo4 vinkkiä ohjelmoinnin opetukseen yläkoulun matematiikassa – ”Tärkeintä on, että jokainen kokeilee”
Ohjelmoinnin opetus voi tuntua vaikealta ilman tietoteknistä taustaa. Oppimateriaalin kanssa pääsee kuitenkin pitkälle, sanoo matemaattisten aineiden lehtori ja Säde-sarjan oppikirjailija Anne Laitinen.
Artikkeli 3.11.2022Historian taitokoulu on uudenlainen tapa oppia historian taitoja! Tutustu 16-vuotiaan Lindan päiväkirjaan 1880-luvulta
Miltä tuntuisi hypätä hetkeksi 1800-luvun lopun hämeenlinnalaisen koulutytön saappaisiin ja kokea, miltä tuntui elää autonomisessa Suomessa?
Uutinen 3.11.2022 • Anniina NirhamoMiten keskittyä olennaiseen? Kokeneen kieltenopettajan vinkit oppitunnin rakentamiseen
Mitä ovat oppimisstrategiat ja mitä kaikkea liittyy oppitunnin strukturoimiseen? Editan kirjailija ja kokenut kieltenopettaja Kaija Palojärvi jakaa konkreettiset esimerkkinsä kieltentunnille.
Artikkeli 24.10.2022 • Anniina NirhamoTutustu Luoteen oppikirjailijoihin
Luode on Editan uusi maantiedon oppimateriaalisarja yläkouluun. Selkeä ja havainnollinen Luode tukee geomediataitojen oppimista.
Artikkeli 20.9.2022 • Anniina NirhamoMiksi digi kuumentaa tunteita?
Digitaalisten tuotteiden käyttökokemus on monen asian summa, kirjoittaa Editan digikehityksen päällikkö Miina Ojaniemi blogitekstissään.
Blogi 18.3.2022 • Miina OjaniemiMiten opettaja voi palautua jo työpäivän aikana? Katso psykologian tutkijan kolme konkreettista keinoa
Miten omaa palautumista voisi edistää helpoilla, konkreettisilla teoilla? Psykologi Anniina Virtanen jakaa kolme vinkkiä, jotka edistävät opettajan palautumista työpäivän aikana.
Artikkeli 8.3.2022 • Anniina NirhamoMitä tarkoittaa, että koko koulu ohjaa? Ohjaus on koko koulun henkilökunnan yhteinen työ
Lue, mistä koko koulun henkilöstöä koskevassa ohjausvelvollisuudesssa on kyse ja ilmoittaudu koulutukseen Koko koulu ohjaa.
Artikkeli 14.2.2022 • Anniina Nirhamo”Luottamuksellinen vuorovaikutus helpottaa oppilaan tunteita matematiikkaa kohtaan”, sanoo kokenut erityisopettaja Peter von Bonsdorff
Matematiikan erityisopetuksessa onnistumisen kokemusten järjestäminen on äärimmäisen tärkeää, sanoo erityisopettaja Peter von Bonsdorff.
Artikkeli 14.2.2022 • Anniina NirhamoHelmikuussa vietetään katsomusten yhteisymmärryksen viikkoa
Katso yläkoulun elämänkatsomustiedon Uniikki-sarjan tehtävä YK:n kansainvälisen uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikolle!
Artikkeli 28.1.2022 • Anniina NirhamoNeuropsykologi Heli Isomäki kertoo, miten nuoren motivaatiota kannattaa tukea: ”Nuoren aivot tarvitsevat enemmän tunneruokaa”
Nuoren aivot eivät ole vielä biologisesti valmiit, ja siksi ne tarvitsevat enemmän kannustusta ja palkintoja kuin aikuisen aivot, sanoo neuropsykologi Heli Isomäki.
Artikkeli 18.1.2022 • Anniina NirhamoHoppa på! Edita ja Reactored julkaisevat uudenlaisen digitaalisen oppimateriaalin peruskoulun B1-ruotsin kertaukseen
Edita julkaisee keväällä 2021 yhdessä Reactoredin kanssa ainutlaatuisen oppimateriaalin perusopetuksen ruotsin kertaukseen ja eriyttämiseen. Hoppa på on digitaalinen peruskoulun ja toisen asteen nivelvaiheeseen suunnattu B1-ruotsin oppimateriaali.
Uutinen 14.4.2021 • Anniina NirhamoOpetusvinkit maailman luontopäivään! Nappaa Lumous-sarjan tehtävät yläkoulun biologian tunnille
Maaliskuun kolmantena vietetään YK:n julistamaa maailman luontopäivää, jonka tarkoituksena on muistuttaa meitä luonnon monimuotoisuudesta ja toisaalta myös sen haavoittuvaisuudesta. Nappaa tästä Lumous-sarjan luonnon monimuotoisuuteen liittyvät tehtävät yläkoulun biologian tunnille.
Artikkeli 2.3.2021 • Anniina NirhamoOpetusvinkit Kalevalan päivään! Katso Satakieli-sarjan ideat yläkoulun äidinkielen tunnille
Helmikuun lopussa vietettävä Kalevalan päivä on myös suomalaisen kulttuurin päivä. Nappaa tästä Satakieli-sarjan tehtävät Kalevalan käsittelemiseen yläkoulun äidinkielen tunnille!
Artikkeli 22.2.2021 • Anniina NirhamoVinkkejä ruotsalaisuuden päivään
Ruotsalaisuuden päivää vietetään 6.11. Poimi Nyckel-oppikirjasarjan tekijöiden vinkit päivän käsittelyyn opetuksessa!
Artikkeli 6.11.2020 • Laura NiemeläMielenterveyspäivän opetusvinkit terveystiedon tunnille
Maailman mielenterveyspäivää vietetään vuosittain 10.10. Kansainvälisen mielenterveyspäivän avulla halutaan edistää henkistä hyvinvointia.
Artikkeli 10.10.2020 • Laura NiemeläLukemista vailla? Katso Satakielen lukuvinkit ja -tehtävät yläkoululaisille
Syyslomalla on aikaa tehdä nojatuolimatkoja hyvän kirjan kanssa. Jos lomalukeminen vielä puuttuu, ota talteen Satakieli-sarjan kirjavinkit ja -tehtävät nuorille.
Artikkeli 7.10.2020 • Laura NiemeläOpetusvinkit Aleksis Kiven päivään
Torstaina 10.10. vietetään Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää. Poimi Satakieli-sarjan oppikirjailijoiden vinkit Aleksis Kiven käsittelyyn oppitunnilla!
Artikkeli 5.10.2020 • Laura NiemeläMosaiikki uudistaa uskonnonopetusta
Uusi opetussuunnitelma astuu peruskouluissa voimaan tästä syksystä alkaen. Tämä tarkoittaa merkittävää muutosta esimerkiksi yläkoulun uskonnonopetuksessa. Uudet oppimateriaalit tukevat muutoksen toteuttamista.
Blogi 10.8.2016Editan historian oppimateriaali palkittiin Euroopan parhaana
Editan yläkoulun oppimateriaali Memo 8 Historia palkittiin Best European Learning Materials Awards 2014 -kultamitalilla yli 12-vuotiaille suunnattujen oppimateriaalien sarjassa.
Artikkeli 11.10.2014