Lukion Syke: Lukion terveystiedon oppimateriaali

Terveystieto

Lukion Syke kehittää terveysosaamista

Terveystiedon luotettava ja suosittu Lukion Syke -sarja on uudistunut lukion uuteen opetussuunnitelmaan. Sarja kehittää opiskelijoiden terveysosaamista ja tiedonkäsittelyn taitoja sekä antaa valmiuksia menestyä sähköisissä ylioppilaskirjoituksissa.

Lukion Syke tukee hyvinvointia, oppimista ja terveysosaamista

Luotettava ja suosittu Lukion Syke on uudistunut LOPS 2021:een. Lukion Syke valmentaa opiskelijaa monipuoliseen tiedonkäsittelyyn, tiedonhankintaan, kriittiseen ajatteluun ja kokonaisuuksien hallintaan.

Lukion Syke tukee opiskelijoiden hyvinvointia niin koulussa kuin muussa elämässä. Sarja tarjoaa tietoja ja taitoja oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Opiskeluhyvinvointia tukee myös pedagogisesti huolella suunniteltu oppikirja, jonka helppolukuiset, selkeät ja käytännönläheiset sisällöt tekevät terveystiedon opiskelusta mielekästä ja innostavaa.

Uudistuksessa on huomioitu uuden opetussuunnitelman painotukset, erityisesti terveysosaaminen, tiedonkäsittelyn taidot ja opiskelijoiden hyvinvoinnin tukeminen. Laaja-alaisen osaamisen moduulikohtaiset tavoitteet on koottu jokaisen oppikirjan alkuun ja huomioitu teksteissä ja tehtävissä.

Lukion Sykkeen oppikirjailijat ovat kokeneita opettajia ja tutkijoita sekä pedagogiikan ja terveystieteiden monipuolisia asiantuntijoita.

Lukion syke - Lukion terveystiedon oppimateriaali

Lukion Syke tukee oppimista

 • Sarja tarjoaa lukiolaisille luotettavaa, ajankohtaista ja tutkittua tietoa. Terveysilmiöitä ja niiden vaikutusmekanismeja avataan havainnollisesti, kiinnostavasti ja opiskelijan elämään linkittyen.
 • Lukion Syke harjoittaa tiedonkäsittelyn taitoja ja terveyden monilukutaitoa sekä antaa valmiuksia menestyä ylioppilaskokeessa.
 • Sarjan kantava idea on vahva pedagoginen ote: huolella suunnitellut pedagogiset elementit ja monipuoliset opiskelutavat tukevat oppimista ja kehittävät opiskelutaitoja.
 • Hyvinvointiosaamista tuetaan läpi sarjan muun muassa hyvinvointilistoilla, joissa annetaan arjen vinkkejä esimerkiksi stressinhallintaan ja opiskeluhyvinvointiin.
 • Lukion Syke kehittää opiskelijoiden terveysosaamista. Terveysosaamisen tavoitteet on avattu selkeästi ja huomioitu myös teksteissä ja tehtävissä.
 • Äänikirja on saatavilla kaikkiin sarjan osiin sekä digikirjan että painetun oppikirjan käyttäjille.

Pedagoginen rakenne

 • Opetustekstit ovat selkeitä ja tiiviitä kokonaisuuksia, jotka opiskelijan on helppo ottaa haltuun.
 • Oppimista tuetaan havainnollisilla kuvioilla ja listoilla, kiinnostavilla kuvilla ja ajankohtaisilla tilastoilla.
 • Tehtävät on jaoteltu ajattelun taitojen mukaan, mikä mahdollistaa yksilöllisen etenemisen, tukee eriyttämistä ja harjoittaa yo-kokeessa vaadittavia taitoja.
 • Pääluvun alun ajankohtainen aineisto herättää pohtimaan aihealueen teemoja ja sitoo aiheet nuorten elämään.
 • Pääluvun lopetusaukeamilla harjoitellaan tiedonkäsittelyn taitoja monipuolisten tehtävien ja aineistojen avulla.
 • Syvennä tietojasi -lisätekstit tarjoavat lisätietoa ja avaavat kiinnostavia näkökulmia ajankohtaisiin ilmiöihin.
 • Selkeät tavoitteet, itsearviointiosiot ja digikirjan analytiikkanäkymä auttavat opiskelijaa asettamaan omia tavoitteitaan ja seuraamaan omaa oppimistaan.

Selaa näytesivuja

Digikirjat

Lukion Sykkeen digikirjat on julkaistu uudella digialustalla. Digikirjojen monipuoliset toiminnallisuudet tukevat oppimista ja valmentavat sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin.

Kaikista digikirjoista on saatavilla 12 kuukauden ja 48 kuukauden lisenssit.

 • Digikirjan tehtävät tallentuvat, ja opiskelija voi seurata edistymistään analytiikkanäkymästä, mikä tukee itsearviointia.
 • Analytiikkanäkymässä opettaja voi seurata opiskelijoiden edistymistä sekä arvioida tehtäviä ja antaa niistä palautetta.
 • Itsetarkistuvien testitehtävien avulla opiskelija voi tarkistaa, että keskeiset sisällöt ovat hallussa. Aineistotehtävät harjoittavat digiaineistojen lukemista ja muokkaamista.
 • Digikirjassa on painetun kirjan sisältöjen lisäksi lisätehtäviä, videoita sekä linkkejä kiinnostavien esimerkkien ja lisätiedon äärelle.
 • Helppokäyttöisessä digikirjassa voi tehdä hakuja, korostuksia ja omia muistiinpanoja.
 • Keskeisten käsitteiden selitykset aukeavat käsitettä napsauttamalla.
 • Digikirjassa voi kuunnella oppikirjan tekstit äänikirjana.
Lukion Syke digikirja

Opettajan aineisto

Lukion Sykkeen opettajan aineistot helpottavat opettajan arkea. Jokaiseen moduuliin kuuluu kattava ja muokattava opettajan aineisto, joka on kätevästi osa opettajan digikirjaa.

Opettajan aineisto sisältää

 • esitysaineistot ja työskentelyvinkkejä jokaiseen oppikirjan lukuun
 • oppikirjan tehtävien vastaukset
 • Abitti-kokeet jokaiseen moduuliin
 • arviointia tukevaa materiaalia
 • lisämateriaalia ja vinkkejä opintojakson suunnitteluun.

Digikokeet

Lukion Syke -sarjan jokaiseen moduuliin on saatavissa digikokeet. Digikoealustalla opettaja voi selata valmiita koetehtäviä, valita haluamansa koetehtävät omaan kokeeseensa ja julkaista kokeen opiskelijaryhmälleen. Opiskelijat voivat tehdä kokeen luokassa tai etänä. Itsetarkistuvat tehtävät pisteytyvät automaattisesti, ja avoimista tehtävistä opettaja voi antaa pisteet ja palautetta.

Hinnat ja edut

Editan LOPS 2021 -oppimateriaalit voit hankkia joustavasti painettuina tai digitaalisina. Digikirjoihin on saatavilla pitkä (48 kk) tai lyhyt (12 kk) lisenssi, jonka hinta on opiskelijakohtainen. Lyhyttä 12 kuukauden lisenssiä voidaan jatkaa 48 kuukauden mittaiseksi jatkolisenssillä (+36 kk).

Voit tilata LOPS 2021 -digikirjat myös edullisena pakettina! Digipaketti on 12 kuukauden pituinen lukuvuosilisenssi, joka sisältää lukion terveystiedon kaikkien moduulien digikirjat.

Materiaalejamme voi tilata suoraan meiltä tai välittäjiltä.

Käyttäjänä saat etuja

Jos koulusi hankkii Lukion Syke -sarjan oppimateriaalit vähintään 10 opiskelijan käyttöön, saat opettajana maksutta

 • painetun oppikirjan
 • digikirjan
 • opettajan aineiston, joka sisältyy opettajan digikirjaan.

Oppikirjailijat

Oppikirjailija Tiina Lehtinen
Tiina Lehtinen 

(TM) opettaa terveystietoa, filosofiaa, uskontoa ja psykologiaa Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulussa sekä toimii opettajankouluttajana ja ylioppilastutkintolautakunnan sensorina. Tiinalla on vankka pedagoginen osaaminen ja vuosikymmenten kokemus niin opettamisesta kuin oppikirjatyöstä. Terveystieto on Tiinan mielestä hieno elämänhallintaa syleilevä ja kehittävä oppiaine. Tiinaa innostaa oppikirjatyössä pedagogiikan kehittäminen.

Oppikirjailija Ismo Lehtinen
Ismo Lehtinen 

(LitM) opettaa terveystietoa ja liikuntaa Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulussa sekä toimii opettajankouluttajana. Ismo on työskennellyt lähes viisi vuotta kansainvälisissä tehtävissä Lähi-Idässä, Afrikassa ja Etelä-Aasiassa. Terveystiedon aihepiireistä Ismoa kiehtovatkin muun muassa terveyden ja hyvinvoinnin ulottuvuudet eri kulttuureissa.

Oppikirjailija Jaana Kinnunen
Jaana Kinnunen

(TtM) työskentelee Tampereen yliopistolla terveystieteiden tutkijana. Jaanalla on myös terveystiedon opettajan ja sairaanhoitajan koulutus. Jaanan tutkimusaiheet liittyvät nuorten terveyskäyttäytymiseen, erityisesti päihteiden käyttöön. Oppimateriaalin teossa Jaanaa innostaa mahdollisuus kirjoittaa yleistajuisesti terveysaiheista nimenomaan nuorille.

Oppikirjailija Anu Linnansaari
Anu Linnansaari 

(LitM) toimii Pirkkalan yhteislukion terveystiedon ja liikunnan lehtorina sekä väitöskirjatutkijana Tampereen yliopistolla. Anulla on useamman vuoden kokemus opettamisesta ja tutkimustyöstä sekä oppi- ja tietokirjojen kirjoittamisesta. Terveystiedon opettamisen Anu kokee tärkeänä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyönä. Oppikirjojen kirjoittamisessa mielenkiintoista on mahdollisuus tehdä terveyden edistämistyötä rakenteellisemmalla tasolla. Kirjoittaminen on keino toimia sillanrakentajana tieteen ja käytännön välillä sekä luoda toimivia työkaluja opiskelijoiden oppimisen ja opettajien työn tueksi.

Oppikirjailija Olli Paakkari
Olli Paakkari 

(TtT, LitL) työskentelee terveystiedon yliopistonlehtorina Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa. Työssään hän kouluttaa terveystiedon aineenopettajia ja toimii tutkijana Terveyden edistämisen tutkimuskeskuksessa. Olli on pitkän työuransa aikana osallistunut monipuolisesti terveystieto-oppiaineen kehittämiseen, kuten oppiaineen teoreettisen perustan rakentamiseen, kansallisten opetussuunnitelmien laatimiseen ja arvioinnin uudistamiseen. Lisäksi hän on vastannut ylioppilastutkintolautakunnassa terveystiedon reaalikokeesta ja sen kehittämisestä sekä kirjoittanut terveystiedon oppikirjoja.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

Katso kaikki yhteystiedot

Opettajapalvelumme on avoinna ma klo 9–16 ja ti-pe klo 8–16.

020 450 010

(8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/alkava min + mpm)