Historia
Opus on lukion uuden opetussuunnitelman mukainen historian oppimateriaalisarja. Opus kehittää opiskelijoiden historiallisen ajattelun taitoja, eli kykyä hankkia, tulkita ja soveltaa historiallista tietoa.
Opus on lukion uuden opetussuunnitelman mukainen historian oppimateriaalisarja. Sarjan lähtökohtana on työryhmän visio historiallista ajattelua kehittävästä oppimateriaalisarjasta.
Sarja antaa opiskelijalle valmiuksia hankkia, tulkita ja soveltaa historiallista tietoa. Tämä tavoite huomioidaan niin sarjan teksteissä, tehtävissä kuin kuvissakin. Opettajalle Opus on luotettava ja innostava kumppani, jonka varassa on helppo kehittää uuden opetussuunnitelman mukaista opetusta.
Opuksen oppimateriaalit ovat saatavilla sekä painettuina että digitaalisina. Jokaiseen moduuliin kuuluu myös monipuolinen opettajan aineisto, jonka sisällöt on helppo muokata omaan opetukseen sopiviksi.
Opuksen teksti, kuvat ja tehtävät avaavat historiallisen tiedon luonnetta ja kehittävät opiskelijan historiallista ajattelua. Pohjimmiltaan tässä on kyse lähdekriittisen ajattelun oppimisesta. Lähdekritiikki on tärkeä kansalaistaito.
Opus-sarjan ytimessä on oppimateriaalien selkeä, historiatieteelle ominainen teksti. Teksteistä vastaavat historiantutkijat ovat kirjoittamiensa osioiden asiantuntijoita. Tekstit on laadittu yhteistyössä ryhmän opettajien kanssa.
Ryhmän kokeneet opettajat ovat niin oppitunneilla kuin tutkimustyön puitteissa perehtyneet lähdepohjaisen historianopetuksen kehittämiseen. Tämä näkyy Opuksen sisällöissä.
Opus-sarjan aineistot ovat saatavilla sekä painettuina kirjoina että digitaalisina oppimateriaaleina. Jokaiseen moduuliin kuuluu myös muokattava ja monipuolinen opettajan aineisto. Äänikirja on saatavilla kaikkiin sarjan osiin sekä digikirjan että painetun oppikirjan käyttäjille.
Opuksen digikirjojen toiminnallisuudet tukevat opetussuunnitelman pedagogisia tavoitteita ja valmentavat sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin.
Jokaiseen moduuliin kuuluu kattava ja muokattava opettajan aineisto, joka on kätevästi osa opettajan digikirjaa.
Opettajan aineisto sisältää
Opus
Tulossa kesällä 2023
Tulossa marraskuussa 2023
Editan LOPS 2021 -oppimateriaalit voit hankkia joustavasti painettuina tai digitaalisina. Digikirjoihin on saatavilla pitkä (48 kk) tai lyhyt (12 kk) lisenssi, jonka hinta on opiskelijakohtainen. Lyhyttä 12 kuukauden lisenssiä voidaan jatkaa 48 kuukauden mittaiseksi jatkolisenssillä (+36 kk).
Voit tilata LOPS 2021 -digikirjat myös edullisena pakettina! Digipaketti on 12 kuukauden pituinen lukuvuosilisenssi, joka sisältää lukion historian kaikkien moduulien digikirjat.
Materiaalejamme voi tilata suoraan meiltä tai välittäjiltä.
Jos koulusi hankkii Opus-sarjan oppimateriaalit vähintään 10 opiskelijan käyttöön, saat opettajana maksutta
Lisäksi ensikäyttäjäetuna tarjoamme Arviointiavaimia lukioon – verkkokurssin. Tämän verkkokurssiedun saat maksutta käyttöösi ottamalla yhteyttä Opettajapalveluun, kun olet rekisteröitynyt Editan verkkokauppaan.
Historian ja yhteiskuntaopin lehtori, Kallion lukio, Helsinki. Jarilla on yli 20 vuoden kokemus historianopetuksesta. Vapaa-ajalla hän on ollut aktiivinen HYOLin luottamustehtävissä. Jari on myös kokenut oppikirjailjia: hän on ollut aikaisemmin tekemässä Editan Kaikkien aikojen historia -sarjaa.
Jari on oppikirjailijana Opus-sarjan moduuleissa HI1-HI5.
Etelä-Aasian tutkimuksen yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto. Mikko opettaa hindiä ja urdua sekä Etelä-Aasian kirjallisuuteen ja islamiin liittyviä kursseja. Tutkimuksessaan hän keskittyy kielen ja nationalismin suhteeseen Intiassa ja Pakistanissa sekä arjen henkisyyteen varhaismodernissa islamilaisessa Intiassa.
Mikko on oppikirjailijana Opus-sarjan moduulissa HI6.
Poliittisen historian professori, Turun yliopisto. Louis on erikoistunut Euroopan kansainvälisten suhteiden historiaan. Työskentely lukion oppimateriaalien kanssa on hänen mielestään antoisa haaste, sillä se pakottaa pohtimaan oman tutkimusalan perusasioita uudelta kantilta.
Louis on oppikirjailijana Opus-sarjan moduulissa HI2.
Historian yliopistonlehtori, Oulun yliopisto. Markun erikoisalaa on 1800- ja 1900-lukujen siirtomaahistoria, eteläisen Afrikan (erityisesti Malawin) ja britti-imperiumin historia. Hänen tutkimuksensa on painottunut terveyden, sairauden ja parantamisen historiaan. Markun kiinnostuksen kohteita ovat myös aate- ja kulttuurihistoria, historiantutkimuksen menetelmät ja Britannian historia.
Markku on oppikirjailijana Opus-sarjan moduulissa HI6.
Historian ja yhteiskuntaopin opettaja, Helsingin yhteislyseo. Maria innostuu oppimateriaalien tekemisestä, sillä siinä oppii valtavasti uutta ja on mahdollisuus olla vaikuttamassa siihen, millaisia oppimateriaaleja on tarjolla.
Maria on oppikirjailijana Opus-sarjan moduulissa HI5.
Antiikin historian dosentti, Helsingin ja Tampereen yliopistot. Marja-Leena on kokenut oppikirjailija. Hänen mielestään oppimateriaalityö on ainutlaatuinen tilaisuus tuoda tutkimuksen näkökulmaa ja uusia tulkintoja historianopetukseen. Yhteistyö kasvatuksen ammattilaisten kanssa on innostavaa.
Marja-Leena on oppikirjailijana Opus-sarjan moduuleissa HI1 ja HI4.
Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori ja Suomen Lähi-idän instituutin säätiön hallituksen puheenjohtaja. Hannu on tutkinut muun muassa sektarianismin ja sekularismin politiikkaa Lähi-idässä sekä Palestiinan konfliktia.
Hannu on oppikirjailijana Opus-sarjan moduulissa HI6.
Suomen historian professori, Jyväskylän yliopisto. Petri on kiinnostunut pitkän aikavälin tutkimuksesta ja kirjoittanut runsaasti myös Ruotsin ja Suomen yhteisen historian ajasta.
Petri on oppikirjailijana Opus-sarjan moduulissa HI5.
Saamelaisen kulttuurin professori, Oulun yliopiston Giellagas-instituutti. Tutkimustyössään Veli-Pekka on erikoistunut saamelaisten ja Lapin historiaan, saamelaisten nykytaiteisiin sekä saamelaiskuvan kehitykseen.
Veli-Pekka on oppikirjailijana Opus-sarjan moduulissa HI6.
Yliopistotutkija, Jyväskylän yliopisto. Simon erikoisalaa on Venäjän ja Neuvostoliiton historia, ja hänen työnsä sisältää myös paljon opetusta ja ohjausta. Simo on kiinnostunut lukio-opetuksesta sekä yliopiston ja koulumaailman välisen vuoropuhelun kehittämisestä.
Simo on oppikirjailijana Opus-sarjan moduuleissa HI2 ja HI3.
Yleisen historian, erityisesti kulttuurihistorian dosentti, Jyväskylän yliopisto. Susanna on entinen historian, yhteiskuntaopin ja ranskan opettaja, joka tutkii keskiajan ja uuden ajan alun historiaa ja kokeilee uusia tapoja – vaikkapa draamaa – tutkimustiedon esittämisessä.
Susanna on oppikirjailijana Opus-sarjan moduuleissa HI1, HI4 ja HI5.
Turun yliopiston Itä-Aasian tutkimus- ja koulutuskeskuksen Itä-Aasian oman aikamme historian ja politiikan professori. Laurin tutkimusalaa on erityisesti Kiinan historia ja politiikka.
Lauri on oppikirjailijana Opus-sarjan moduulissa HI6.
Historian ja yhteiskuntaopin opettaja, opettajankouluttaja, Viikin normaalikoulu, Helsinki. Ninalla on yli kymmenen vuoden kokemus opettamisesta erikokoisissa lukioissa eri puolelta Suomea. Ninan mielestä on hienoa olla mukana Opus-työryhmässä kehittämässä uudenlaista tapaa opettaa ja oppia historiaa.
Nina on oppikirjailijana Opus-sarjan moduuleissa HI1-HI3 ja HI6.
Alkuperäiskansatutkimuksen lehtori Uuden Etelä Walesin yliopistossa, Sydneyssä. Johanna on erikoistunut Australian alkuväestöjen historiaan ja työssään opettaa sekä alkuperäis- että valtaväestöön kuuluvia opiskelijoita. Johannaa kiinnostaa mahdollisuus olla mukana laajentamassa historian opetuksen näkökulmia monipuolisen oppimateriaalin kautta.
Johanna on oppikirjailijana Opus-sarjan moduulissa HI6.
Historian ja yhteiskunnallisten aineiden didaktiikan yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto. Mikolla on kymmenen vuoden kokemus opetustyöstä. Hänen ammatillinen tavoitteensa on kehittää parasta mahdollista historian ja yhteiskuntaopin opetusta.
Mikko on oppikirjailijana Opus-sarjan moduuleissa HI1-HI5.
Etnologian professori, Turun yliopisto. Helena on erikoistunut pohjoiseen ja raja-alueiden kulttuureihin. Hän on kirjoittanut muun muassa poronhoidosta, ihmisen ja eläinten välisestä suhteesta, ympäristön käytöstä ja arkielämästä niin Suomessa kuin Venäjällä asuvien suomen kielisukulaisten parista. Tutkimustyössään hän on perehtynyt erityisesti raja-alueilla asuvien ihmisten arkielämään.
Helena on oppikirjailijana Opus-sarjan moduulissa HI6.
Yhdysvaltain tutkimuksen professori ja ympäristöhistorian dosentti, Helsingin yliopisto. Mikko on tutkimustyössään keskittynyt ihmisen aiheuttamiin historiallisiin ympäristömuutoksiin sekä niiden vaikutuksiin. Hän pitää tärkeänä sitä, että tutkijoilla on mahdollisuus tuoda uusia tutkimustuloksia koulujen käyttöön.
Mikko on oppikirjailijana Opus-sarjan moduuleissa HI1 ja HI6.
Kulttuurihistorian professori, Turun yliopisto. Hannu on 1800- ja 1900-lukujen tutkija, joka on kirjoittanut mediahistoriasta, tunteiden historiasta ja laajasti eri kulttuurihistorian kysymyksistä. Historian oppiminen ja tutkimus on elinikäinen kehityskaari, ja juuri siksi on innostavaa osallistua yhteistyöhön koulujen ja opettajien kanssa.
Hannu on oppikirjailijana Opus-sarjan moduulissa HI4.
Poliittisen historian professori, Turun yliopisto. Vesa on erikoistunut Suomen sisä- ja ulkopolitiikan historiaan, erityisesti Suomen ja Saksan suhteisiin, sekä kansainväliseen aate- ja yhteiskuntahistoriaan. Hän on kirjoittanut myös urheilun historiasta ja julkaissut useita populaareja artikkeleita Suomen historiasta.
Vesa on oppikirjailijana Opus-sarjan moduuleissa HI2 ja HI3.
Historian ja yhteiskuntaopin opettaja, opettajankouluttaja ja tutkija, Jyväskylän normaalikoulu. Annalla on pitkä kokemus opetustyöstä. Tutkimustyössään hän on keskittynyt lukiolaisten historialliseen ajatteluun ja kriittisen ajattelun kehittämiseen. Näitä näkökulmia hän on halunnut tuoda mukaan myös Opukseen.
Anna on oppikirjailijana Opus-sarjan moduuleissa HI1-HI4 ja HI6.
Suomen historian professori, Jyväskylän yliopisto. Kustaa on erikoistunut varhaismodernin ajan historiaan.
Kustaa on oppikirjailijana Opus-sarjan moduulissa HI5.
Kiinnostaako lähdepohjainen historiaopetus? Katso webinaari, jossa Opuksen oppikirjailjiat kertovat, miten Opus-sarja uudistaa historianopetusta. Tallenne on katsottavissa heti rekisteröitymisen jälkeen.
Katso tallenneTilaisuudet
Järjestämme oppimateriaalisarjojemme esittelytilaisuuksia ja käyttökoulutuksia, joissa saat vinkkejä ja lisätietoa oppimateriaalisarjoista.
Ilmoittaudu mukaanTallenteet
Tutustu sarjaan katsomalla tallenne! Löydät kaikki menneet esittelytilaisuudet tallenteista.
Katso tallenteitaOpettajapalvelumme on avoinna ma klo 9–16 ja ti-pe klo 8–16
020 450 010opettajapalvelu@edita.fi(8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/alkava min + mpm)