Nyckel: Yläkoulun A-ruotsin oppimateriaalisarja

A-ruotsi

Nyckel – luontevaa nykypäivän kielenkäyttöä

Nyckel on innostava ja oppilaslähtöinen yläkoulun A-ruotsin oppimateriaalisarja, joka tutustuttaa oppilaan luontevaan kielenkäyttöön arjen tilanteissa.

Luontevaa kielenkäyttöä arjen tilanteissa

Nyckel-sarjan tekstikirjojen kappaleiden aiheet kumpuavat oppilaiden arjesta. Kunkin kappaleen keskeiset viestintätilanteet käsitellään selkeästi erillisessä Nyckelfraser-osiossa. Kappaleiden avulla opitaan toimimaan jokapäiväisissä puhetilanteissa esimerkiksi koulussa, harrastuksissa, ostoksilla ja matkoilla.

Oppimateriaalisarjaan kuuluvat yläkoulun jokaiselle luokka-asteelle tekstikirjat, harjoituskirjat ja digitaalinen opetusaineisto. Opetusaineisto sisältää muun muassa opettajan äänitteen, tehtävien vastaukset ja koepaketin.

Nyckel uudistuu:

 • Sarjan opettajan digimateriaali uudistuu toiveiden mukaan ja sisällöt tuodaan kokonaan uudelle alustalle. Uudelta alustalta löytyvät niin nykyiset kuin uudetkin opettajan lisämateriaalit. Tällä hetkellä käytettävissä olevat opettajan lisämateriaalit säilyvät nykyisellä alustalla, mutta uudistukset eivät päivity sinne.
 • Ajankohtaistamme Nyckel 7 Textbokin tekstejä ja teemasanastoja.
  Voit edelleen käyttää vanhempaa painosta Nyckel 7 Textbokista uuden opettajan digimateriaalin kanssa. Päivitettyjä Nyckel 7 teksti- ja teemasanastosivuja on myös mahdollista tulostaa uudesta opettajan digimateriaalista.
 • Lisäämme Nyckelfraser-dialogeista videot, jotka ovat katsottavissa uudessa opettajan digimateriaalissa.
 • Lukuvuoden 2024-2025 aikana päivitämme Nyckel 7 koetehtävät ja tuomme ne uudelle koetyökalu-alustallemme. Nyckel 8 ja Nyckel 9 koetehtävät päivittyvät tämän jälkeen.

Uudistettu Nyckel 7 -tuoteperhe on käytettävissä 1.8.2024. Uudistetut Nyckel 8 ja 9 -tuoteperheet ovat käytettävissä elokuussa 2025.

Miksi valita Nyckel?

 • Nyckel-tekstikirjoissa on uusia innostavia kappaleita, jotka vievät mukaan nuorten elämään ja pohjoismaisiin kulttuureihin.
 • Nyckel-tekstikirjojen kappaleita on sekä lyhennetty että helpotettu. Muutokset vastaavat tuntijaon muutoksiin ja käyttäjäpalautteeseen.
 • Oppimateriaalisarja sisältää runsaasti kulttuurintuntemusta. Se tutustuttaa laajasti Pohjoismaihin ja pohjoismaisiin kieliin, kuten norjaan, tanskaan ja islantiin.
 • Tehtäväkirjat kannustavat monipuolisiin työtapoihin. Ne hyödyntävät toiminnallisuutta ja digitaalisuutta.
 • Tehtäväkirjan tehtävät harjaannuttavat laaja-alaisen osaamisen taitoja, kuten oppimaan oppimista, monilukutaitoa sekä tieto- ja viestintäteknologista osaamista.

Opettajan aineisto

Nyckel-sarjan opettajan aineisto muuttuu vaiheittain opettajan digimateriaaliksi.

Digikirjat

Nyckel-sarja tarjoaa kätevän digikirjan vaihtoehtona painetulle tekstikirjalle. Helppokäyttöiset Nyckel-digikirjat sisältävät painetun tekstikirjan sisällön lisäksi oppilaan äänitteen, jonka avulla oppilaan on helppo tutustua ääntämiseen. Digikirja toimii mainiosti kaikilla laitteilla.

Tutustu näyteosioon Nyckel 7 Textbok -digikirjasta!

Oppikirjailijat

Nyckel-sarjan tekijät ovat kokeneita ruotsin opettajia.

 • Laura Katila-Makkonen, FM, ruotsin ja ranskan lehtori, Saarnilaakson koulu, Espoo
 • Katri Vepsä, FM, rehtori, ruotsin opettaja, Karjaan yhteiskoulu, Karjaa
 • Carola Rewell-Heikkinen, FM, ruotsin yliopisto-opettaja, Helsingin yliopiston kielikeskus, Helsinki
 • Anna Lötjönen, FM, ruotsin ja ranskan lehtori, Helsingin normaalilyseo, Helsinki

Haluatko näytekappaleen tai tarvitsetko lisätietoa Nyckelistä? Ota yhteyttä!

Opettajapalvelumme on avoinna ma klo 9–16 ja ti-pe klo 8–16.

020 450 010

(8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/alkava min + mpm)