Säde: Yläkoulun matematiikan oppimateriaalisarja

Matematiikka

Säde auttaa jokaista oppijaa loistamaan

Säde on yläkoulun matematiikan oppimateriaalisarja, joka takaa vankan perustan matematiikkaan. Monipuoliset, eriyttävät tehtäväsarjat antavat oppilaalle mahdollisuuden edetä omalla tasollaan.

Monipuoliset tehtävät, toimiva rakenne

Säde on yläkoulun matematiikan oppimateriaalisarja, joka takaa vankan perustan matematiikkaan. Monipuoliset, eriyttävät tehtäväsarjat antavat oppilaalle mahdollisuuden edetä omalla tasollaan. Sarja noudattaa vuonna 2016 voimaan tullutta opetussuunnitelmaa.

Sarja sisältää yleisopetuksen oppikirjojen lisäksi digitaaliset opettajan aineistot, koetehtäväpankit, oppilaan digitehtävät ja erityisopetuksen oppikirjat tehostettua ja erityistä tukea tarvitseville oppilaille.

Uutta Säteessä:

Säde-sarjan digituoteperhe täydentyy

  • Säde 1–4 -digikirjoilla
  • erityisopetuksen Säde 1 E–4 E -digikirjoilla
  • Säde 1–Säde 4 Ohjelmointi -tuotteilla
  • uudella opettajan aineiston alustalla.

Painettuihin Säde 1–4 Matematiikka -oppikirjoihin lisätään ylöspäin eriyttävät lisätehtävät. Lisätehtävät löytyvät myös Säde 1–4 Digikirjoista ja ovat ladattavissa uudesta opettajan aineistosta.

Säde 1 Digikirja, Säde 1 E Digikirja, Säde 1 Ohjelmointi, uusi Säde 1 opettajan aineisto, uusi Säde 1 E opettajan aineisto ja Säde 1 Matematiikka -kirjan ylöspäin eriyttävät lisätehtävät ovat käytössä lukuvuonna 2024–2025.

Säde-sarjan sisällysluettelot (PDF) »

Säde-kirjojen käyttäminen eri tuntijaoilla (PDF) »

Miksi valita Säde?

  • Oppikirjojen selkeä rakenne helpottaa asioiden omaksumista.
  • Käytännön opetuksessa kokeillut tehtäväsarjat sisältävät runsaasti eritasoisia tehtäviä. Vahvasti eriyttävät tehtäväsarjat kohtaavat oppilaan, joka tarvitsee harjoitusta, kaipaa haasteita tai haluaa mielenkiintoisen kontekstin motivoituakseen.
  • Tehtäväsarjat varmistavat perustaitojen oppimisen, ja tehtäväsarjojen vaihteleva tehtäväjärjestys vahvistaa matemaattisen ajattelun taitoja.
  • Laskurutiineja kehittäviä perustehtäviä on runsaasti, ja monipuoliset soveltavat tehtävät liittävät matematiikkaa käytännön tilanteisiin.
  • Sarja keskittyy oleelliseen. Sisältö on mitoitettu käytettävissä olevien tuntimäärien mukaan.
  • Säde toimii eripituisilla oppitunneilla ja eritasoisilla oppilasryhmillä.

Digikirjat

Säde 1–4 -digikirjat sekä erityisopetuksen Säde 1 E–4 E -digikirjat sisältävät painettujen oppikirjojen sisältöjen lisäksi monia oppimista ja opettamista rikastuttavia asioita, kuten jokaisen esimerkin opetusvideot ja GeoGebra-appletteja.

Säde 1 Digikirja ja Säde 1 E Digikirja ovat käytössä lukuvuonna 2024–2025.

Digitehtävät

Säde-sarja sisältää erilliset oppilaan digitehtävät, jotka harjoittavat peruslaskutaitoja. Digitehtävien alussa on opetusvideo, jossa käydään läpi opittavan asian keskeiset esimerkit. Tämän jälkeen oppilas voi siirtyä tekemään digitehtäviä.

Oppilaat voivat tehdä digitehtävät älypuhelimella, tietokoneella tai tabletilla. Digitehtävät sopivat hyvin tehtäväksi joko kotona tai koulussa esimerkiksi oppitunnin lopussa. Kaikki oppilaan tehtävät tallentuvat, jolloin opettaja voi seurata oppilaidensa edistymistä.

Tutustu oppilaan digitehtäviin ja opetusvideoon!

Ohjelmointi

Säde 1–Säde 4 Ohjelmointi -tuotteissa harjoitellaan Python-ohjelmointia. Ohjelmointituotteissa on uusi Python-ohjelmointialusta. 

Jokainen ohjelmointituote sisältää harjoituksia, joissa on selkeä teoria ja esimerkit sekä sopiva määrä ohjelmointitehtäviä. Kaikki ohjelmointitehtävät tehdään tuotteessa olevalle ohjelmointialustalle, ja jokaisen tehtävän yhteydessä on opettajalle näkyvä malliratkaisu. Opettaja voi seurata oppilaidensa edistymistä opettajan analytiikkanäkymässä.

Säde 1 Ohjelmointi on käytössä lukuvuonna 2024–2025.


Vaihtoehtoisesti ohjelmointia voi opettaa myös Säteen opettajan aineistoista ladattavilla Scratch- ja Python-monisteilla.

Opettajan aineisto

Säteen opettajan aineiston alusta uudistuu. Säteen uudet digikirjat sisältävät uuden, helppokäyttöisen opettajan aineiston alustan. Opettajan aineisto sisältää monenlaisia opettajan työtä helpottavia sisältöjä, kuten opetusvinkkejä, oppikirjan tehtävien vaiheittaiset ratkaisut, esitysmateriaaleja, valmiita kokeita, ladattavia Scratch- ja Python-ohjelmointiharjoituksia, monistepohjia ja lisätehtäviä. Uudessa opettajan aineistossa on myös havainnollistavia GeoGebra-appletteja. 

Opettajan aineistot siirtyvät vaiheittain uudelle alustalle. Säde 1 opettajan aineistot ovat käytettävissä uudella alustalla lukuvuonna 2024–2025. Opettajan aineistot ovat sarjan käyttäjälle maksuton käyttäjäetu.

Koetehtäväpankit

Koetehtäväpankit sisältävät satoja tehtäviä, joista opettaja voi laatia oman kokeensa. Valmiita tehtäviä voi muokata ja kokeeseen voi laatia omia tehtäviä valmiiden tehtäväpohjien avulla. Koetehtäväpankissa tehdyt kokeet voi tallentaa koetehtäväpankkiin ja niitä voi myöhemmin muokata. Jokaiseen kurssiin on kaksi mallikoetta. Koetehtäväpankin tehtävät on koottu myös ladattaviksi Word-tiedostoiksi.

Säde

Sarjan osat

Painetut kirjat

Digikirjat

Säde 2
Digikirja
Säde 2

Ilmestyy elokuussa 2025

Säde 3
Digikirja
Säde 3

Ilmestyy elokuussa 2025

Säde 4
Digikirja
Säde 4

Ilmestyy elokuussa 2026

Säde 2E
Digikirja
Säde 2E

Ilmestyy elokuussa 2025

Säde 3E
Digikirja
Säde 3E

Ilmestyy elokuussa 2025

Säde 4E
Digikirja
Säde 4E

Ilmestyy elokuussa 2026

Ohjelmointi

Säde 2 Ohjelmointi
Ohjelmointi
Säde 2 Ohjelmointi

Ilmestyy elokuussa 2025

Säde 3 Ohjelmointi
Ohjelmointi
Säde 3 Ohjelmointi

Ilmestyy elokuussa 2025

Säde 4 Ohjelmointi
Ohjelmointi
Säde 4 Ohjelmointi

Ilmestyy elokuussa 2026

Opettajan aineistot

Koetehtäväpankit

Digitehtävät

Oppikirjojen rakenne




Oppikirjailijat

Säde-sarjan tekijät ovat kokeneita matematiikan opettajia.

  • Hilla Etelämäki, DI, AO, rehtori, Apollon Yhteiskoulu, Helsinki
  • Niklas Koppatz, FM, matematiikan ja fysiikan opettaja, Käpylän peruskoulu, Helsinki
  • Anne Laitinen, FM, matemaattisten aineiden lehtori, Pohjoispuiston koulu, Hyvinkää
  • Pasi Lammi, FM, matematiikan, fysiikan ja kemian lehtori, Vihdin yhteiskoulu, Vihti
  • Jussi Nieminen, FM, matematiikan lehtori, Helsingin normaalilyseo, Helsinki
  • Peter von Bonsdorff, KL, erityisopetuksen lehtori, Viikin normaalikoulu, Helsinki

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

Opettajapalvelumme on avoinna ma klo 9–16 ja ti-pe klo 8–16.

020 450 010

(8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/alkava min + mpm)