Toisen luokan tekstit ja tehtävät samassa kirjassa
Äidinkielen ja kirjallisuuden toisen luokan oppimateriaaleihin saapuu nyt jotain täysin uudenlaista: Eläköön! Suomen kieli -sarjan oppilaan kirja yhdistää ensimmäistä kertaa tekstit ja tehtävät samaan kirjaan.
Äidinkielen ja kirjallisuuden oppimateriaalit ovat olleet vuosikymmenten ajan samanlaisia: tokaluokkalaiset saavat käteensä lukukirjan ja erilliset tehtäväkirjat. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet, ja me Editalla haluamme keskittyä kaikessa siihen, mikä on tässä ajassa parhaiten oppimista palveleva malli.
Eläköön!-kokonaisuuden oppimateriaaleissa on lähdetty rohkeasti uudenlaiseen ajattelutapaan, jossa etusijalla ovat pedagogiset hyödyt niin oppimisen kuin opettamisenkin kannalta.
Opettajahaastattelujen pohjalta päädyimmekin luomaan äidinkielen ja kirjallisuuden toisen luokan oppimateriaaleihin luku- ja tehtäväkirjan tilalle uudenlaisen kirjaformaatin: yhdistelmäkirjan, jossa tekstit ja tehtävät ovat yksien kansien sisällä!
Yhdistelmäkirjassa kannustetaan tutkimaan tekstejä kynällä
Toisella luokalla oppilas saa ikioman 2A-kirjan syyslukukaudelle ja 2B-kirjan kevätlukukaudelle. Yhdistelmäkirja on rakennettu niin, että jokaisen on mahdollista saada uusi oppikirja itselleen ja teksteihin on lupa tarttua konkreettisesti.
Tämä kehittää oppimaan oppimisen taitoja ja harjoituttaa lukemisen strategioita. Omien huomioiden tekeminen luetusta tekstistä on olennaista tekstin jäsentämisen ja luetun ymmärtämisen kannalta.
Yhdistelmäkirjan neljä pedagogista hyötyä
- Merkintöjen tekeminen kirjaan on vihdoin sallittua! Tämä edistää lukutaidon kehittymistä ja oppimaan oppimista.
- Kun eteen tulee vaikeita sanoja, joiden merkitystä ei tiedä, niitä voidaan esimerkiksi ympyröidä ja selvittää merkityksiä myöhemmin yhdessä. Tämä tukee myös S2-oppilaita.
- Tekstit ja tehtävät ovat samassa kirjassa rinnakkain, ne nivoutuvat aidosti kokonaisuudeksi. Lukemisen ja kirjoittamisen taitoja harjoitellaan limittäin.
- Yhdistelmäkirjan uudenlaiset tehtävätyypit mahdollistavat monipuolisemman luku- ja kirjoitustaidon harjoittelun.
Yhdistelmäkirjan neljä käytännön hyötyä
- Pienellä oppilaalla on yksi kirja huolehdittavana eikä hänen tarvitse käyttää useampaa kirjaa rinnakkain.
- Oppilas saa aina ikioman uuden kirjan, mikä motivoi enemmän kuin opiskelu huonossa kunnossa olevalla kierrätyskirjalla.
- Kirja jää oppilaalle itselleen käytön jälkeen. Monipuolisiin teksteihin ja kirjavinkkeihin voi palata myös myöhemmin.
- Läksyt voi merkitä kynällä omaan kirjaan, eikä irrallisia läksymerkkejä tarvita.
“Onkohan meillä tähän varaa?”
Haastatellut opettajat näkevät yhdistelmäkirjassa hurjasti positiivisa asioita. Opettajat kiittelevät, että tällaiselle on todella tarvetta. Ainoa mieltä askarruttava kysymys on hinta: “Tuleekohan tämä liian kalliiksi, kun kirjaa ei voi kierrättää?”
Editan alakoulun oppimateriaaleista vastaava Reena Linna rauhoittelee asiaa pohdiskelevia: “Ei huolta, olemme tarkkaan pohtineet kustannuksia. Haluamme, että mahdollisimman moni opettaja ja oppilas pääsee nauttimaan uudenlaisen kirjan tuomista hyödyistä. Hinta on mietitty niin, että yhdistelmäkirjan käyttö on kustannuksiltaan samaa luokkaa kuin totutussa mallissa, jossa lukukirjaa kierrätetään.”
Oikeasti opettavainen kirja
Testiryhmän opettajien kommentit ovat olleet paljon puhuvia: “Tämä ei ole pelkkä lukukirja, vaan oikeasti opettavainen kirja”.
Parhaan kuvan saat, kun tutustut kirjaan itse. Näyteaukeamien kautta pääset tutustumaan myös sisäänrakennetun eriyttämisen mahdollisuuksiin ja uudenlaisiin luovan kirjoittamisen osioihin. Toisen luokan oppilaan kirjasta löytyvät myös ympäristöopin tietotekstit – mikä on tuttua jo aapisesta.
Katso näyteaukeamat uudesta Eläköön! Suomen kieli – Oppilaan kirja 2A:sta!