Esko Kyrö ja Jani Leminen haluavat ravistella keskustelua opettajien jaksamisesta: ”Loppupeleissä vastaat itse siitä, miten kovan taakan työstä otat”

Luokanopettajat Esko Kyrö ja Jani Leminen haluavat herättää keskustelua, joka johtaisi opettajien parempaan jaksamiseen. He vetävät Editalla syyskuussa kaksiosaisen vuorovaikutteisen webinaarin Olet muutakin kuin opettaja, jossa käsitellään opettajien työhyvinvointia. 

Olipa kerran, kun luokanopettajat Esko Kyrö ja Jani Leminen istuivat opettajanhuoneessa työpaikallaan Vantaalla Rajatorpan koulussa. Silmiin oli osunut jälleen yksi lehden kansiotsikko, jossa opettajan ammatti ei näyttäytynyt kovin mairittelevassa valossa. He pohtivat, mitä voisivat asialle omalta osaltaan tehdä. 

– Nuoria opettajia tavatessa klangi on sellainen, että “se on varmaan niin raskasta, siinä palaa nopeasti loppuun ja miten pärjään”. Mietimme, mitä me kaksi äijää voisimme tehdä auttaaksemme edes vähän näitä nuoria, Esko kertoo. 

– Aloimme miettiä, onko itsessä jotain vikaa, kun en tunne näin? Teenkö jotain väärin vai teenkö sittenkin jotain oikein? Lähdimme purkamaan sitä, millaisia juttuja itse teemme, että jaksamme arjessa, Jani jatkaa.

Miten jaksaa työssä paremmin?

Miehet juttelivat pitkään ja päästyään kotiin Jani alkoi tehdä aiheesta materiaalia, jota syntyi kuin itsekseen eri alaotsikoiden alle: Wilma, huoltajat, opettajapersoona…

Suunnittelu jatkui, ja nyt he ovat pitäneet jo pari luentoa opiskelijoille ja nuorille opettajille. Vastaanotto on kertonut siitä, että aiheelle on tarvetta ja kysyntää. Sisältö perustuu kokeneiden opettajien omiin kokemuksiin siitä, miten työtä voi rajata fiksummin ja jaksaa paremmin. 

Omaan kokemukseen on mahdollista vaikuttaa

Eskon ja Janin sanoma on, että hyvin pienillä arjen asioilla on mahdollista itse vaikuttaa omaan kokemukseen työstä ja ehkäistä uupumuksen syntymistä. Toinen näkökulma, jonka he haluavat tuoda esiin on se, että mitään opettajan roolia ei ole olemassakaan. Jokaisen täytyy olla töissä vain oma itsensä.

– Loppupeleissä vastaat itse omasta jaksamisestasi ja siitä, miten kovan taakan työstä otat, he sanovat. 

Heidän suuri tavoitteensa on päästä yliopistojen opettajankoulutuslaitoksille puhumaan opettajaopiskelijoille. Aihe on molemmille sydäntä lähellä ja heidän toiveenaan on herättää keskustelua, vaikka tulisi kritiikkiäkin. 

– Hymistelyä on paljon, mutta me haluaisimme ravistella. Toivottavasti se sitten johtaisi parempaan jaksamiseen. 

Olet muutakin kuin opettaja
14. ja 21.9.2021

Julkisuudessa käytävä keskustelu opettajan ammatista luo synkkää kuvaa. Keskustelun sävy sai Vantaalla Rajatorpan koulussa luokanopettajina työskentelevät Esko Kyrön ja Jani Lemisen luomaan asiaa käsittelevän vuorovaikutteisen webinaarisarjan. Miten jaksaa työssä paremmin ja viihtyä opettajan työssä jatkossakin? Kaksiosainen webinaari on maksuton.

Kuvat: Sakari Piippo