Kesä, kärpäset ja tapahtumat

Tuttu yhdistelmä suomalaisille, hyvässä ja pahassa.

Miltä kuulostaisi Rautakankikävelyn MM-kisat tai Hapanvellijuhlat? Menisitkö sittenkin jazz-festivaaleille vai suuntaatko mieluimmin pesäpallo-otteluun? Puolangan kylä mainostaa Pessimisti-päiviään sloganilla: ”Unelmat ovat pettymyksen kivijalka”. Helsingin Juhlaviikot ovat jo pitkään julistaneet: ”Taide kuuluu kaikille”.

Haulla ”kesätapahtumat Suomi” löytyi 252 000 osumaa. Se on paljon. Vaikka summan jakaisi neljällä, tekee lopputulos noin 700 tapahtumaa per päivä. Kärpäsiä on varmasti enemmän, mutta eivät tapahtumatkaan tästä maasta ihan heti lopu.

Kisa kävijöistä on kova. Tarvitaan hyvä idea ja osaamista myydä se. Täytyy tuntea lainsäädäntöä, hankkia rahat, pitää projekti kasassa ja innostaa tekijät antamaan paras työpanoksensa. Tärkeää olisi ymmärtää, mikä potentiaalista kävijää kiinnostaa ja keneen kannattaa olla yhteydessä asioiden selvittämiseksi.

Verkkoavaruus on täynnä tietoa. Sen hakeminen ei aina ole yksinkertaista. Jos ei edes tiedä, mitä pitäisi hakea, ei sitä myöskään löydä. Kuten kaikessa työelämässä, myös tapahtumien tuottamisen kentällä on lisäksi paljon hiljaista tietoa, joka omaksutaan kokemuksen ja käytännön kautta.

Näihin tarpeisiin lähdimme tekemään Faktaa ja fiilistä tapahtumatuottajalle -digikirjaa. Kulttuurituotannon opettajina kaipasimme itse ajan hengessä kiinni olevaa opetusmateriaalia, yhteen paikkaan koottua faktaa. Koska se fakta, kuten myös fiilis, on parhaimmillaan hallussa tapahtumakentän eri osa-alueilla toimivilla ihmisillä, haastattelimme kymmeniä alan asiantuntijoita.

Wittgenstein sanoin: ”Mikä on filosofian tarkoitus? Osoittaa kärpäselle tie ulos kärpäsloukusta.” Röyhkeästi verraten, meidän tapahtumakärpäsellemme esitetään kirjassa kartta onnistuneen tapahtuman tuottamiseen.

Tytti Huhtaniska

Tytti Huhtaniska on kirjoittanut yhdessä Johanna Tirrosen kanssa kirjan Faktaa ja fiilistä tapahtumatuottajalle (2019). Molemmat ovat tapahtumatuotannon konkareita ja kulttuurituotannon lehtoreita Metropolia ammattikorkeakoulussa.

Liittyy aiheisiin