“Laadukas oppimateriaali ei ole vain tietosisältö, vaan saumaton osa sujuvaa oppimisprosessia”, kirjoittaa Editan liiketoimintajohtaja Tomi-Pekka Niukkanen

Tomi-Pekka Niukkanen

Toimitusjohtaja

Opettajan työssä korostuvat suuri – usein aliarvostettu – vastuu ja kovat tavoitteet. Opettaja haluaa tehdä kaikkensa mahdollistaakseen oppilailleen parhaat oppimisen olosuhteet. Ehkä tämän vuoksi opettaja haluaa myös hallita tilannetta aina niin paljon kuin se on mahdollista.

Näin ainakin itse koin opettajan työn. Minulle oli asetettu suuri vastuu ja suuret tavoitteet, joten halusin myös varmistaa kaikin keinoin, että tavoitteet toteutuvat. 

 

Jokainen lapsi ja nuori oppii yksilöllisesti, mikä minun opettajana tulisi huomioida kaikessa: opetustavoissa, yksilöidyissä tehtävissä ja oppimateriaalissa. Välillä koin, että voisin hallita työtäni parhaiten, kun käytössäni olisi myös itse tekemäni oppimateriaali.

Oppimateriaali on opettajan keskeinen työväline, kuten kirurgille kirurginveitsi tai lentokone lentokapteenille. Ne kaikki ovat työvälineitä, joita ilman työn ydin ei toteudu. Hyvä ja laadukas oppimateriaali ei ole vain tietosisältö, vaan saumaton osa sujuvaa oppimisprosessia. 

Oman oppimateriaalin laatiminen juuri omille oppilailleni kävi usein mielessä. Opettajan aika ei kuitenkaan riitä kaikkeen. Oppimateriaalin laatiminen ei ole vain tekstien ja kuvien liimaamista yhteen, vaan laadukas oppimateriaali syntyy monesta osatekijästä.

 

Laadukas oppimateriaali vaatii vankkumatonta pedagogista osaamista, aineenhallinnan vahvaa tuntemusta sekä syvempää osaamista opetettavan aineen tieteestä. Kaiken tämän päälle tulee vielä vaatimus esittää oppimateriaali omaksuttavassa muodossa, joka mahdollistaa yksilöllisen oppimisen.

Meillä Editalla oppimateriaaleja on laatimassa osaava joukko opettajia, tieteentekijöitä ja kustantamisen ammattilaisia. Yhdessä syntyy oppimateriaali, joka on laadittu kovalla pedagogisella osaamisella, uusin tieteellinen tutkimus huomioiden ja tuotettu muotoon, jonka avulla jokainen oppilas voi oppia parhaiten. 

Kaiken taustalla on oppimateriaalien tekemisen tärkein ajatus: sen on laatinut opettaja toisen opettajan työvälineeksi.

 

Opettajan työ on haastavaa mutta antoisaa. Minä ja kollegani Editalla haluamme olla tukenasi haastavassa työssä. 

Opettaja on aina opetustilanteen kuningas tai kuningatar, mutta me voimme tehdä työstäsi helpompaa ja nostattaa sen entistä parempiin tuloksiin tarjoamalla käyttöösi korkealaatuista ja monipuolista oppimateriaalia. 

Me olemme olemassa, jotta sinun työsi olisi helpompaa ja mukavampaa. Ennen kaikkea siksi, että oppilaat voivat oppia ja kasvaa omaan tulevaisuuteensa.

 

Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran Educa-messujen yhteydessä tammikuussa 2021.

Katso myös:

Mitä kaikkea Editan oppimateriaalituotanto pitää sisällään? Uusien LOPS 2021 -oppimateriaalien taustalla on eri alojen laaja asiantuntijajoukko

Uusi lukuvuosi on täällä! Näin otat digitaaliset oppimateriaalimme käyttöön

Palkittu Koulukoulu-verkkokurssi luo yhteistä ymmärrystä suomalaisesta peruskoulusta