Mukaansatempaava musiikki auttaa oppimaan – näin kertovat Pikku Papun Orkesteri ja Tuomas Kannisto

Miten musiikki tukee oppimista? Editan alakoulun uuteen Eläköön!-kokonaisuuteen lauluja luoneet Pikku Papun Orkesteri ja luokanopettaja–muusikko Tuomas Kannisto kertovat ajatuksiaan musiikin merkityksestä.

Pikku Papun Orkesteri yhdistää leikittelyn kasvatukseen

Pikku Papun Orkesteri on hurmannut kaikenikäisiä kuulijoita iloista menoa ja pedagogiikkaa yhdistävällä musiikillaan jo yli kymmenen vuoden ajan. Heille on myönnetty muun muassa Varhaisiän Musiikinopettajien vuoden lastenlevypalkinto, ja monet tunnistavat yhtyeen Yle TV2:n Pikku Kakkosesta.

Orkesterin vetäjät Maiju Kopra ja Heli Kajo ovat musiikkipedagogeja, joita ei musiikin yhdistäminen kasvatuksellisiin elementteihin kyllästytä. “Lasten musiikkikasvatus on innostavaa, koska se vaikuttaa ihmiselämän alkuvuosiin. Se on myös todella hauskaa!” Heli kertoo. “Orkesterimme perustettiin alunperin Sibelius-Akatemian lastenmusiikkikurssilla vuonna 2012, ja siitä lähtien olemme luoneet musiikkia, jossa piilee mukana pedagogista jujua.”

”Musiikki on siitä ihmeellistä, että sillä on valtava vaikutus aivoihin ja oppimiseen. Se on eräänlainen aktivoiva ilotulitus aivoille”, Maiju jatkaa.

Pikku Papun Orkesterilla on tapana ripotella lauluihinsa mukaan pedagogisia elementtejä. Näitä ovat esimerkiksi toistot ja kehorytmiikka. Yhtye pyrkii myös siihen, että sanarytmit toistuvat mahdollisimman lähellä puhuttua sanaa.

“Laulaminen auttaa puheen kehityksessä ja kielen oppimisessa. Siksi meille on tärkeää, että sanat lauletaan niin kuin ne myös lausuttaisiin puhuttuina”, Heli avaa ja jatkaa: “Tekstit ovat muutoinkin tärkeässä roolissa lapsille suunnatussa musiikissa. Lapsille tulee olla tarttumapintaa lauluissa.”

Tuomas Kannisto saa opit soimaan päässä


Vihtiläinen luokanopettaja Tuomas Kannisto on jo kuuden vuoden ajan tehnyt opetuslauluja Youtubeen suositulle Tuomaksen opetuslaulut -tilille, jota kuunnellaan kouluissa ja päiväkodeissa ympäri Suomen.

Tuomaksen supervoimana on tiivistää opetettavat asiat tarttuviksi lauluiksi, joita oppilaat jaksavat kuunnella uudestaan ja uudestaan.

“Käytän opetuslauluissani paljon huumoria. Sen avulla oppimisesta tulee lapsille hauskempaa”, Tuomas kertoo. “Rytmit puolestaan auttavat painamaan asioita mieleen ja muistamaan ne myöhemmin vaikkapa koetilanteessa.”

Tuomaksen mukaan musiikki toimii myös oivallisena tunnekasvatuksen keinona: musiikin avulla voi käsitellä tietynlaisia tunnelmia ja tunteita, joita ei aina pelkillä sanoilla pysty kuvailemaan. Lasten kanssa voi käydä läpi, miltä jokin laulu tuntuu ja mitä ajatuksia se herättää.

“Minkälainen on vaikkapa tylsyyden tunne? Miltä se voisi kuulostaa?”


Oppiminen voi tapahtua musiikin avulla kuin huomaamatta

Editan uuteen Eläköön!-oppimateriaaliin muusikot lähtivät mukaan innolla.”Innostuimme tästä projektista salamannopeasti”, Heli Kajo kertoo. ”Vaikka pedagoginen ote piilee kaikessa tekemisessämme, tämä oli ensimmäinen kerta, kun pääsimme luomaan musiikkia osaksi oppimateriaalia.” Eläköön!-oppimateriaaleihin Pikku Papun Orkesteri loi kokonaisuuden tunnuskappaleen sekä aakkos- ja numerolaulut.

Tuomas Kannisto on puolestaan tehnyt räätälöidysti Eläköön!-kokonaisuudelle aivan omia opetuslauluja, joiden avulla otetaan tärkeitä perustaitoja haltuun. “Laulujen tekeminen oli hauskaa, koska pääsin käyttämään vahvuuksiani, kuten tietynlaisen tunnelman muodostamista ja opetettavien asioiden tiivistämistä laulun muotoon.”

Sekä Pikku Papun Orkesteri että Tuomas Kannisto kokevat, että ilahduttava piirre musiikissa on se, etteivät lapset aina edes huomaakaan, kun oppivat sen kautta jotakin uutta.

”Laulujen kautta lapset oppivat hyvin luonnollisella tavalla – rytmit auttavat muistamaan ja tarinallisuus on ihmiselle luontainen tapa oppia. Parasta on, kun lapset laulavat opetuslauluja kotimatkalla ja näin oppiminen jatkuu vielä koulupäivän jälkeenkin”,  Tuomas summaa.

Teksti: Roosa Karhu
Kuvat: Anniina Nirhamo


Kuuntele Eläköön!-kokonaisuuden näytekappaleita

Pikku Papun Orkesteri: Eläköön!

 

Tuomas Kannisto: Aarrearkku avataan

 

Tuomas Kannisto: Lukusuoraa pompitaan

 
Liittyy aiheisiin