Piin päivä

14. maaliskuuta vietetään jälleen piin päivää. Ensimmäisen kerran piin päivää vietettiin jo vuonna 1988, jolloin Larry Shaw’n järjestämässä tapahtumassa San Fransisco Exploratiumin työntekijät ja muut osallistujat kävelivät ympyrää tiedekeskuksen ympäri. Kävelyn jälkeen tarjoiltiin tietenkin päivän teemaan kuuluen piirakkaa (pie). Pii on yläkoululaisille erityinen luku, sillä se on ainoa transkendenttinen irrationaaliluku, jonka oppilaat yläkoulussa kohtaavat.

 

Tiesitkö nämä 10 asiaa piistä?

  1. Piin päivää juhlitaan 14. maaliskuuta, sillä englanninkielinen päivämäärämerkintä 3/14 on piin likiarvo 3,14.
  2. Ympyrän pinta-alaa tai pallon tilavuutta ei voida koskaan määritellä tarkasti, sillä piin tarkkaa arvoa ei voida laskea.
  3. Piin symboli on ollut käytössä jo 250 vuotta, mutta matemaatikoiden käyttöön se vakiintui Leonhard Eulerin kautta 1700-luvulla.
  4. Piin desimaalien muistamisesta kilpaillaan. Tämänhetkinen maailmanennätys on Rajveer Meenalla, joka muisti 10 tuntia kestäneessä suorituksessaan yli 70 000 piin desimaalia ulkoa.
  5. Piin päivällä on omat kotisivut, joilta löytyy paljon piihin liittyviää materiaalia. https://www.piday.org
  6. Piin desimaalien laskemista käytetään eräänä tietokoneiden kuormitustestinä.
  7. Piin desimaaleissa ei esiinny toistuvia kaavoja. Ensimmäisten miljoonan desimaalin aikana ei esimerkiksi esiinny kertaakaan lukusarjaa ”123456”.
  8. Egyptiläiset uskoivat, että Gizan pyramidit on rakennettu luvun pii avulla. Pyramidien korkeuden suhde pohjan ympärysmittaan on sama kuin ympyrän säteen suhde sen ympärysmittaan.
  9. Piin avulla on luotu oma kieli, jolla on jopa kirjoitettu kirja nimeltä ”Not a wake”.
  10. Monet matemaatikot 1700-1800-luvulla tekivät elämäntyön piin desimaalien määrittämisessä.

 

Piin tutkimustehtävä

Säde-sarjassa lukua pii lähestytään tutkimustehtävän kautta. Alla olevasta linkistä saat tutkimustehtävän käyttöösi!

Lataa ympyrä -tutkimustehtävä

Säteen tekijät toivottavat kaikille mukavaa Piin päivää!