VerkkokauppaKirjaudu

Tämän aapisen tarina on niin hauska, että se herättää lapsen kiinnostuksen lukemiseen! Tutustu lastenkirjailijaamme Heidi Viherjuureen

Aapinen on erityinen kirja, johon liittyy monelle paljon muistoja. Sen avulla tutustutaan kirjaimiin ja opitaan lukemaan. – Olisihan se ihanaa, että aapisen tarina on itsessään myös niin hauska, että se herättää lapselle kiinnostuksen kirjoihin ja lukemiseen, ajattelee Editan uuteen Eläköön!-kokonaisuuteen tarinat luonut lastenkirjailija Heidi Viherjuuri.

Asikkalaislähtöinen Heidi Viherjuuri kouluttautui äidinkielen opettajaksi, mutta päätyi sattuman myötä täysipäiväiseksi lastenkirjailijaksi. Nyt hänen suosittuja Hilja-lastenkirjoja on jo julkaistu seitsemän osaa.

– En koskaan ajatellut, että minusta tulisi kirjailija! Nehän on ne muut tyypit, jotka kirjoittavat julkaistavia kirjoja, hän ihmettelee. 

Heidi viihtyi hyvin opettajan työssään ja kirjoitti tekstejä lähinnä omaksi ilokseen, kunnes läheinen ystävä päätti lähteä kokeilemaan kuvittajan uraa.

– Olisiko sulla jokin tarina, jonka voisi kuvittaa? oli ystävän pyyntö ja sysäys, joka johdatti Heidin lastenkirjailijaksi. 

Aapisen tarinan kirjoittaminen on lastenkirjailijan unelma

Aapiskirjailijaksi Heidi päätyi niin ikään suunnittelematta.

– Olin aivan yllättynyt, kun Editalta otettiin yhteyttä ja kerrottiin, että heillä voisi olla mulle jokin projekti. Aapisen tarinan kirjoittaminen on lastenkirjailijan unelma! Heidi hihkaisee. 

Opettajatausta näkyy Heidin kirjoituksissa esimerkiksi siinä, että hän toivoo tarinoiden kautta voivansa opettaa lapsille vivahteikasta, hyvää kieltä ja laajentaa näiden sanavarastoa. 

– Oli hauskaa keksiä aapiseen sanoja, joissa on vaikkapa mahdollisimman paljon j-kirjainta. Koetan keksiä monipuolisia ilmaisuja ja mietin aina kirjoittaessani, miten tämän asian voisi sanoa toisin, Heidi kertoo. 

Aapistyö tuntuikin Heidistä kuitenkin myös kutkuttavalta haasteelta. 

– Minun piti etsiä aivan uudenlainen kirjoittamisen tapa. On tärkeää, että aapisen kieli on sanastoltaan rikasta mutta toisaalta ei liian vaikeaa. Tekstin tulee olla tarpeeksi selkeää lukemista vasta harjoittelevalle.

Huumorin pilke ja samaistuttavat hahmot inspiroivat kirjailijaa

Editan uudessa alkuopetuksen Eläköön!-kokonaisuudessa on Heidin mielestä erityistä se, että tarinoiden tilanteet ovat kiinni lasten arkipäivän kokemuksissa. Aapisen tarinoissa eletään arkea, johon jokainen voi jollakin tavalla samaistua.

Kuvitukset ja hahmot ovat myös täynnä pientä huumorin pilkettä. 

– Edi-pingviini on aina niin hauska, että tulin itsekin hyvälle tuulelle! Sen lisäksi aikuisten yhteisö tuntui turvalliselta ja mukavalta paikalta. Tykkään kovasti tarinan Marjatta-mummosta. Huumoria ei voi aapisesta unohtaa. 

Lukuintoa uudelle sukupolvelle

Itse Heidi ei kuitenkaan alakoululaisena juuri tarvinnut aapista: Heidi nimittäin oppi lukemaan siskonsa opetuksessa jo viisivuotiaana. Ensimmäisellä luokalla hän kahlasi läpi Viisikoita ja kirjoitti päiväkirjaa.

– Toivon, että tämän uuden aapisen myötä pystyisimme herättämään lapsille lukuhalua. Aapinen on tietenkin ensisijaisesti pedagoginen teos, mutta olisihan se ihanaa, että tarina on niin hauska, että se herättää lapselle kiinnostuksen kirjoihin ja lukemiseen, Heidi miettii aapisen kaunokirjallisesta merkityksestä.

– Rakastan itse suomen kieltä ja toivon, että lapset tajuaisivat, kuinka hauskaa lukeminen on. Lukemalla voi oppia sanastoa lisää. Lukeminen on todella kivaa!

Liittyy aiheisiin
Tykkäsitkö? 6