“Työnantajilla olisi nyt paikka osoittaa, että välitämme opettajistamme” – Uusi verkkokurssi tukee koko työyhteisön hyvinvointia
OAJ:n tuoreen kyselyn mukaan yli puolet opettajista harkitsee alanvaihtoa ja yleisin syy tälle on työn kuormittavuus. Mitä työnantaja voi tällaisessa tilanteessa tehdä? Yksi konkreettinen keino on antaa resursseja hyvinvoinnin tukemiseen.
– Raskaan korona-ajan jälkeen opettajilla on paljon jaksamisen haasteita. Työnantajilla olisi nyt paikka osoittaa, että välitämme opettajistamme ja arvostamme heitä, sanoo Editan oppimisen koulutusten myyntipäällikkö Heidi Lindholm.
Editan vasta avattu verkkokurssi Minun vuoroni loistaa tukee opettajien työhyvinvointia ja resilienssiä. Se on suunnattu kaikille opetus- ja kasvatusalan työyhteisöille. Kurssi ostetaan siis nimenomaan koko koululle tai vaikka koko kuntaan.
– Verkkokurssin ideana on, että työnantaja antaa opettajille työaikaa siihen, että voi pysähtyä sekä oman että koko työyhteisön jaksamisen ja työhyvinvoinnin äärelle, Heidi kertoo.
Tavoitteena hyvän olon työkulttuuri
Kurssilla keskeistä on kehittää opettajan resilienssiä eli tavoitteena on se, että kuormitusta ylipäätään voitaisiin paremmin välttää. Positiivisen psykologian ja ratkaisukeskeisyyden viitekehyksissä vahvistetaan sekä omia että koko työyhteisön voimavaroja.
– Opettajan työ on loppujen lopuksi aika yksinäistä. Tässä on tarkoitus lähentää työyhteisöä ja luoda kulttuuria, jossa kaikilla on hyvä olla.
Työyhteisöstä valitaan kaksi koulun sisäistä sparraajaa, jotka saavat muita enemmän materiaalia ja oman sparraajan käsikirjan, joka tukee yhteistä työskentelyä. Sparraajat muodostavat valtakunnallisen verkoston.
– Ajatuksena on, että vaikkapa espoolainen opettaja voi verkostoitua rovaniemeläisen opettajan kanssa. Näin sparraajat tutustuvat muihin opettajiin ja voivat viedä jälleen uutta osaamista kouluihin.
“Monella on negatiivinen vinouma”
Kurssin kouluttajat Merja Meriläinen ja Maarika Piispanen ovat opettajankouluttajia, tunnetyöskentelyyn erikoistuneita terapeutteja ja työnohjaajia. Heidän tavoitteenaan on auttaa osallistujia tunnistamaan ja vahvistamaan omia vahvuuksia, joiden avulla kyky nähdä hyvä omassa työssä kehittyy.
– Monen opettajan sisäisessä puheessa on negatiivinen vinouma, joka keskittää ajatuksia liikaa siihen, mikä on pielessä. Kun oppii vaihtamaan näkökulmaa eikä anna negatiivisen äänen johdattaa toimintaansa, hyvän kierre vahvistuu, he sanovat.
Minun vuoroni loistaa -verkkokurssi
Opettajien työhyvinvointi liittyy saumattomasti myös oppilaiden hyvinvointiin ja sitä kautta parempiin oppimistuloksiin. Koulutus on suunnattu kaikille kasvatuksen ja opetuksen kentällä toimiville työyhteisölle.
Katso myös:
Millainen on tulevaisuuden alakoulu? Näitä taitoja tullaan tarvitsemaan aina
Pyydä tarjous
Myyntipäällikkö Heidi Lindholm
050 5613517
heidi.lindholm(at)edita.fi
Asiakaspalvelu
opettajapalvelu@edita.fi
020 450 010
Avoinna arkisin 8–16 (ma 9–16)