Vuoden parhaat lukukokemukset – Editan lukupiiriläiset vinkkaavat luettavaa syyslomalle

Edita Groupin lukupiiri on toiminut osana konsernin työhyvinvointitoimintaa jo vuodesta 2015 lähtien. Lukupiirissä on sekä alusta asti mukana olleita että vaihtuvia jäseniä, joita kaikkia yhdistää into kirjoihin ja lukemiseen. Katso, mitkä ovat olleet lukupiiriläisten mielestä tämän vuoden parhaita kirjoja!

Kate Murphy: Et taida kuunnella

”Tuntuu, että tämän kirjan lukemisen jälkeen, asiat hoituivat paljon helpommin. Tosin olen sen verran luupää, että taidan kuunnella tämän pian uudelleen.”

Elizabeth Strout: Lucy meren rannalla

”Luin ensimmäisen Stroutini, Pikkukaupungin tytön, kevättalvella 2022. Stroutin tarkkanäköinen arjen ja ihmissuhteiden kuvaus vei mennessään, ja ahmin samantien kirjailijan koko siihenastisen tuotannon. Lucy meren rannalla kertoo koskettavasti pandemiasta ja siitä, mihin turvautua epävarmassa maailmassa. Erityismaininnan antaisin myös kirjan kääntäneen Kristiina Rikmanin työlle, sillä kieli tekee vaikutuksen vaativaankin lukijaan.”

Harry Salmenniemi: Varjotajunta

”Salmenniemen ensimmäinen romaani kuvaa junamatkaa Helsingistä Jyväskylään. Matkan aikana päähenkilö kertaa mielessään viime päivien tapahtumia ja kaipaa kotiin, jonne hän on matkalla. Teoksen hienous on tarkassa kielessä ja yksityiskohtien kuvauksessa, joiden kautta hahmottuu tarkkanäköinen ja paikoin kriittinenkin kuva tästä ajasta.”

Valerie Perrin: Vettä kukille

Vettä kukille veti puoleensa, koska sen kansi on minusta poikkeuksellisen kaunis. Teoksen päähenkilö on hautausmaata hoitava Violet, joka on kokenut kovia mutta ei silti ole menettänyt uskoaan elämään. Lämmin ja sydämellinen teos kuvaa menetyksiä, rakkautta ja ihmisten kohtaamisen tärkeyttä.”

Ali Smith: Kesä

”Smithin Vuodenajat-sarjan viimeinen osa on huikean taitava kuvaus nykyajan ilmiöistä ja ihmisyydestä. Smith kirjoittaa mieleenpainuvia henkilöhahmoja ja teräviä huomioita yhteiskunnasta omaleimaisella tyylillä, jota on ilo lukea!”

Iida Rauma: Hävitys – tapauskertomus

”Romaani herätti monenlaisia ajatuksia opettajan ja oppilaan suhteeseen, ylipäänsä erilaisiin valtasuhteisiin sekä ryhmien toimintaan liittyen, ja oli lisäksi karmaisevalla tavalla viihdyttävä kirja. Bonusta oli se, että kirjan päähenkilö on historianopettaja, joka suhtautuu kriittisesti historian oppimateriaaleihin.”

Kalle Päätalo: Iijoki-sarja

”Kuuntelen parhaillaan äänikirjana Iijoki-sarjan viidettä osaa Nuoruuden savotat. Sarjan ensimmäisissä osissa minua ovat koskettaneet erityisesti Kallen vastuunotto perheen toimeentulosta jo nuorella iällä hänen isänsä sairastuessa ja Kallen kiinnostus kirjoihin isänsä vähättelevästä suhtautumisesta huolimatta. Mieleenpainuva oli myös Kallen ensimmäinen kaupunkireissu Ouluun takkipuvun hankintaan. Päätalo kuvailee taitavasti arkisia asioita ja Koillismaan murresanat saavat usein hymyn huulille.”

Sally Salminen: Katrina

”Unohdettu klassikko sai uuden elämän, kun se ilmestyi Juha Hurmeen uutena suomennoksena vuonna 2018. Itse tartuin teokseen, kun olin menossa katsomaan siitä tehtyä näytelmäversiota aiemmin tänä vuonna. Salmisen kerronta on vetävää ja lukiessa tunteet vaihtelevat aivan laidasta laitaan. Henkilöt ovat erityisen moniulotteisia.”

Emily Henry: Happy Place

”Emily Henry on yksi viihteen tämänhetkisistä kuningattarista – ainakin omasta mielestäni. Fiksua romantiikkaa, syvällisiä henkilöhahmoja ja nokkelaa dialogia. Henryn kolme aiempaa romaania on myös suomennettu, keväällä ilmestynyt uusin löytyy ainakin toistaiseksi vain englanniksi. Happy Place ei ole yhtä kaavamainen kuin Henryn muut kirjat ja käsittelee koskettavasti pitkää parisuhdetta ja pitkiä ystävyyssuhteita.”

Katso myös:

Podcast: Lukupiiri työhyvinvoinnin välineenä

Mitä lukea syyslomalla? Katso Editan lukupiirin kirjavinkit