Näin Editan uudet digikokeet toimivat – lisää ominaisuuksia käyttöön vaiheittain
Olemme julkaisseet LOPS 2021:n digioppimateriaalit ja digityökalut täysin uudistetulla alustalla. Uutena tuotteena osaan lukion oppimateriaalisarjoistamme on saatavilla nyt myös moduulikohtaiset digikokeet. Digikokeita kehitetään ja uusia toiminnallisuuksia julkaistaan vaiheittain.
Digikokeet ovat kattava ja monipuolinen tuki opettajalle arvioinnissa. Digikokeissa käytettävä alusta tukee taitoja, joita opiskelija tarvitsee sähköisessä ylioppilaskokeessa.
Seuraaviin Editan LOPS 2021 -oppimateriaalisarjoihin on saatavilla digikokeet jokaiseen moduuliin:
- suomen kielen ja kirjallisuuden Ääni-sarja
- A1-englannin Quest-sarja
- B1-ruotsin Gilla-sarja
- psykologian Skeema-sarja
- terveystiedon Lukion Syke -sarja
Digikokeet ilmestyvät samassa syklissä oppimateriaalisarjan vastaavien muiden moduulikohtaisten tuotteiden kanssa. Sarjojen tuotetiedot ja ilmestymisaikataulut voit tarkistaa sarjojen omilta sivuilta. Kaikki LOPS 2021 -oppimateriaalimme löydät kootusti Editan LOPS 2021 -sivustolta.
Editan digikokeet kehittyvät vaiheittain
Digikoealustaa kehitetään jatkuvasti, ja uusia ominaisuuksia julkaistaan vaiheittain. Tulossa on monia opettajan työtä helpottavia toiminnallisuuksia, jotka esimerkiksi sujuvoittavat kokeen luomista ja julkaisemista.
Alla on kooste digikokeessa jo käytössä olevista ominaisuuksista sekä ennakkotietoa tärkeimmistä kehityskohteista.
Näin digikokeet toimivat
Digikokeen luominen:
- Opettaja voi koostaa ja nimetä omia kokeita tuotteeseen luoduista valmiista koetehtävistä. Koetehtäviä voi selata mm. tehtävän kategorian, nimen ja vaikeustason mukaan.
- UUTTA: Opettaja voi luoda digikokeeseen omia kirjoitustehtäviä ja liittää niitä kokeeseen kustantajan valmiiden tehtävien joukkoon.
- Kokeen luomisnäkymässä opettaja näkee tehtäväsisällön, oikeat vastaukset tai mallivastaukset sekä mahdolliset vain opettajalle suunnatut vinkit tehtävän arvioimiseen.
- Opettaja voi tarkastella kokeeseen valitsemiaan tehtäviä opiskelijan näkymää muistuttavassa esikatselutilassa.
- Opettaja näkee kokeeseen valittujen tehtävien kokonaispisteet.
- Koetta ei tarvitse laatia kerralla loppuun saakka, vaan kokeen voi jättää luonnokseksi ja palata täydentämään sitä myöhemmin.
- Kokeen alkamis- ja/tai päättymisajankohdan voi ajastaa ennakkoon.
- Valmis koe julkaistaan, jolloin kokeelle generoituu koekohtainen liittymiskoodi. Opettaja jakaa koodin opiskelijoille.
- Jo julkaistun kokeen, joka ei ole vielä alkanut, voi palauttaa luonnokseksi niin kauan kuin yksikään opiskelija ei ole liittynyt kokeeseen.
- Opettaja voi esikatsella kaikkia kokeita, myös käynnissä olevia.
- Koe on mahdollista kopioida uuden kokeen pohjaksi. Kopioida voi luonnostilassa olevan kokeen, julkaistun kokeen, joka ei ole vielä alkanut (koskee myös ajastettua koetta), ja päättyneen kokeen.
Digikokeen tekeminen:
- Opiskelija liittyy kokeeseen osoitteessa digikokeet.edita.fi. Liittyessään kokeeseen opiskelija antaa koekoodin, nimensä ja sähköpostiosoitteensa. Sähköpostiinsa hän saa henkilökohtaisen koodin, jolla pääsee myöhemmin katsomaan kokeen arviointia. Opettaja näkee omassa näkymässään kokeeseen liittyneiden nimet ja henkilökohtaiset koodit.
- Julkaistu koe voidaan aloittaa ja lopettaa manuaalisesti tai koe voidaan ajastaa etukäteen. Opiskelija pääsee siirtymään varsinaiseen kokeeseen vasta, kun opettaja on aloittanut sen tai kun ajastetun kokeen koeaika alkaa.
- Opettajalla on mahdollisuus muokata ajastetun kokeen päättymisaikaa kokeen ollessa käynnissä.
- Opiskelija vastaa koetehtäviin yksi kerrallaan haluamassaan järjestyksessä ja voi palata muokkaamaan vastauksiaan. Vastaukset tallentuvat taustalla automaattisesti, ja opiskelija saa tietojen tallentumisesta reaaliaikaisen kuittauksen koenäkymäänsä.
- Opiskelija voi palauttaa kokeen heti sen tehtyään. Jos opiskelija ei koeajan päättyessä vielä ole palauttanut koetta, se tallentuu ja palautuu opettajalle automaattisesti.
Digikokeen arvointi:
- Arviointinäkymässä opettaja näkee itsetarkistuvat tehtävät pisteineen sekä tehtävät, joihin odotetaan opettajan pisteytystä. Automaattisesti pisteytyvät ja arviointia odottavat tehtävät erottuvat yleisnäkymässä selkeästi toisistaan.
- Opettaja voi halutessaan antaa tehtävästä sanallisen palautteen sekä muokata tehtävästä annettuja pisteitä. Avoimista kirjoitustehtävistä voi lisäksi antaa tarkkaan kohdistettua palautetta erityisen kommentointityökalun avulla.
- Opettaja voi tallentaa usein käyttämiään palautteita kommentointityökaluun ja käyttää niitä helposti uusien kommenttien lähteenä.
- Arviointinäkymässä on kaksi välilehteä: opettaja voi arvioida kerralla joko yhden opiskelijan kaikki tehtävät tai tietyn tehtävän kaikilta opiskelijoilta.
- Opettaja voi antaa kokeesta yleispalautteen ja arvosanan sekä julkaista kokeen tulokset, kun kaikki kokeeseen liittyneet opiskelijat ovat palauttaneet kokeen. Kun tulokset on julkaistu, kokeen yleispalaute lukittuu, mutta yksittäisten tehtävien pisteitä voi edelleen muokata.
- Opettaja voi jättää yksittäisen opiskelijan koetuloksen huomioimatta arvioinnissa.
- Opettaja voi halutessaan piilottaa tehtävien oikeat vastaukset opiskelijoilta digikokeen tulosnäkymästä.
- Digikokeiden kotinäkymässä opettaja näkee listauksena kaikki luomansa kokeet ja niiden perustiedot.
Tulossa olevia digikokeen ominaisuuksia
Tulossa:
- Tiedotamme erikseen, kun uusien kehityskohteiden aikataulu tarkentuu.
Artikkelia päivitetty viimeksi 16.3.2023
Katso myös:
Ohjekeskuksesta löydät neuvot Editan digioppimateriaalien käytön ja käyttöönoton avuksi
Editan uudet digituotteet LOPS 2021:een
Editan LOPS 2021 -digimateriaalien käyttökoulutukset opettajille
Lukion opettaja, katso käyttövinkit uusiin LOPS 2021 -digituotteisiimme!
Kysyttävää? Ota yhteyttä!
Katso kaikki yhteystiedotOpettajapalvelumme on avoinna ma klo 9–16 ja ti-pe klo 8–16.
020 450 010opettajapalvelu@edita.fi(8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/alkava min + mpm)
Heikki Hapuoja
Aluemyyntipäällikkö
Uusimaa, Päijät-Häme, Kanta-Häme, Pirkanmaa, Kymenlaakso, Etelä-Karjala