Äänikirjanlukija Mikko Toiviainen kehuu Opus-sarjaa: ”Moni on tiedustellut, mistä niitä pääsee kuuntelemaan”
Editan Opus-sarjan lukija Mikko Toiviainen kehuu oppimateriaalin inklusiivista otetta ja sitä, että oppikirjat liittävät historialliset asiat nuorten omaan elinpiiriin.
Äänityskopissa äänikirjanlukija keskittyy ensisijaisesti oman suorituksensa tarkkailuun, mutta luettavista kirjoista jää silti asioita mieleenkin. Editan Opus- ja Luode-sarjojen lukija Mikko Toiviainen on huomannut, että nykyään historian oppikirjoissa aiheita käsitellään kokonaisvaltaisemmin kuin hänen lukioaikoinaan, ja kirjat liittävät historiallisia asioita selkeämmin nuorten omaan elinpiiriin.
– Ei ole pelkästään ihmisten historiaa vaan sivutaan eläimiä, ympäristöä ja ilmastonmuutosta historian kontekstissa. Opus-kirjoissa innostusta ruokitaan vaikkapa erilaisilla haastatteluilla, joissa kerrotaan esimerkkejä nuorten tuntemien henkilöiden suilla.
Vähemmistöjen ääni esillä
Toiviainen kehuu myös Opus-sarjan inklusiivisempaa otetta.
– Vähemmistöjen ja aiemmin historiankirjoista sivussa olleiden ryhmien ääni on otettu paljon paremmin esille, mikä on mielestäni todella hyvä. Ei ole pelkästään sitä, että tankataan sotien ja suurmiesten nimiä ja tarkkoja vuosilukuja.
Helppo kerrata yo-kokeisiin
Opus-sarjan äänikirjat ovat pituudeltaan 6–8 tuntia, joten niiden avulla on helppo kerrata vaikka yo-kirjoituksiin. Kun Toiviainen on kertonut kavereilleen lukevansa historian oppikirjoja, moni on tiedustellut mistä niitä pääsee kuuntelemaan, jotta voisi itsekin kerrata historiaa.
– Tämä on mielestäni hauska ilmiö. Näköjään sillekin olisi kysyntää, että jengi haluaisi ihan vapaa-ajallaan kuunnella oppikirjoja, Toiviainen naurahtaa.
Editan oppimateriaalien äänikirjat sisältyvät digikirjoihin, joita voi ostaa verkkokaupastamme.
Lue myös Mikon haastattelu siitä, miten oppikirjat taipuvat äänikirjoiksi >>
Teksti: Sanna Ruoho
Kuva: Anniina Nirhamo
Tutustu lukion historian oppimateriaaliin
Opus on lukion uuden opetussuunnitelman mukainen historian oppimateriaalisarja, joka kehittää opiskelijoiden historiallisen ajattelun taitoja, eli kykyä hankkia, tulkita ja soveltaa historiallista tietoa.