VerkkokauppaKirjaudu

Historian taitokoulu on uudenlainen tapa oppia historian taitoja! Tutustu 16-vuotiaan Lindan päiväkirjaan 1880-luvulta

Haluatko tietää, miten historia syntyy? Miten kaikesta siitä, mitä ennen meitä on tapahtunut, tulee historiallista tietoa? Entä miltä tuntuisi hypätä hetkeksi 1800-luvun lopun hämeenlinnalaisen koulutytön saappaisiin ja kokea, miltä tuntui elää autonomisessa Suomessa? Nyt tämä on mahdollista! Tutustu Historian taitokouluun!

Tarjoamme lukion Opus– ja yläkoulun Memo-sarjojen käyttäjille syksyllä 2022 toimittaja ja historianopettaja Matti Johannes Koivun tuottaman Historian taitokoulun. Sarjan pedagogiseen suunnitteluun ja tehtävien tekemiseen on osallistunut myös historian ja yhteiskunnallisten aineiden didaktiikan yliopistonlehtori Mikko Puustinen.

Historian taitokoulu on aivan uudenlainen tapa oppia historian taitoja. Se koostuu viidestä, lyhyestä historiantutkimukseen perustuvasta tarinallisesta äänidokumentista ja niihin liittyvistä tehtävistä. Taitokoulu sopii niin yläkouluun kuin lukioon.

Tässä on Linda Rantanen. Hän on 16-vuotias. Kuten kuulet, hän nukkuu vielä.

Tuolla nukkuvat nuoremmat siskot Vilma, Alma ja Alina. Heidän takanaan keittiössä hääräilee palvelijatar Manda.

On sunnuntai. Jaksavatkohan sisarukset lähteä tänään kirkkoon? Eletään vuotta 1887 ja Hämeenlinnan kirkko on sunnuntaisin aina täynnä.

Äänidokumenttien päälähteenä toimii 1880-luvulta peräisin oleva 16-vuotiaan Linda Rantasen päiväkirja. Linda on myös sarjan päähenkilö. Tarinan edetessä Linda kohtaa tunteita, joille ei 1800-luvun lopulla ollut edes nimiä.

Tarinan toinen päähenkilö on kuuntelija itse. Jokaisen jakson myötä nimittäin perehdytään uuteen historian taitoon ja tehdään siihen liittyviä lähdepohjaisia tehtäviä. Samalla kuuntelijalle avautuu ainutkertainen näkymä sääty-yhteiskuntaan ja pikkukaupungin elämään autonomisessa Suomessa.

Jaksot:

  • Jakso 1: Historiallinen merkityksellisyys
  • Jakso 2: Historian tekstitaidot ja lähdekritiikki
  • Jakso 3: Historian tulkinnallisuus
  • Jakso 4: Historiallinen empatia
  • Jakso 5: Historian kertomuksellisuus

Tutustu Historian taitokouluun

Kuuntele ensimmäinen jakso Lindan tarinasta ja lataa valmiit tehtävät yläkoulun ja lukion historian tunneille! Voit ottaa koko oppimateriaalin käyttöösi verkkokaupassamme.

Edita Oppiminen · Historian taitokoulu: Jakso 1
Edita · Historian taitokoulu, jakso 1

Lataa tehtävät yläkouluun

Lataa tehtävät lukioon

Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 8.4.2022, päivitetty linkityksiä 3.11.2022

Liittyy aiheisiin
Tykkäsitkö? 5